Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem tu nowy, zatem dzień dobry wszystkim (chociaż po 12 to już chyba obowiązuje good afternoon). 

Czy ktoś z was używa w napędzie 1-10 kasety 11-42 z przerzutką slx m7000 i mógłby powiedzieć, czy takie połączenie dobrze mu się sprawdza? Kupno tylnego wózka właśnie mnie czeka i celuję w tego slx-a, choć widziałem w jednym teście, że sprężyna w porównaniu np. do xt m8000 jest dużo bardziej miękka. Nie wiem, czy to ma znaczenie, skoro całość jest już wyjściowo zaprojektowana pod 10 i 11 rz., ale wolę wysłuchać opinii kogoś, kto na tym jeździ.

Napisano (edytowane)

Tak jak pisałem wcześnie wrzucam filmik o kasecie Sunrace MX8.

https://youtu.be/dJakLg16VW8

Z serii m7000 SLX z długim wózkiem też jest pod 10s...

Ciekawe tylko czy ten 10S z serii m7000 nie jest jako napęd trekingowy pod 3x10...

Edytowane przez kfas666
Napisano

Tak jak pisałem wcześnie wrzucam filmik o kasecie Sunrace MX8.

Serio czekałeś na nią 2 miesiące? Nie wiem czy jest jakaś oficjalna dystrybucja w Polsce, ale widzę te kasety na Allegro i w sklepach internetowych. Sam niedawno kupowałem, tylko 10-kę, i dostałem bez problemu w sklepie, w ładnym pudełku, itp. Za to pewnie zakup u źródła tańszy :)

Napisano

Serio serio :( Zamawiałem 11 listopada, ale pomimo czekania i tak się opłacało, bo dałem za kasetę ok. 250 zł,

Dystrybutor na Europę na chwilę zamawiania był jeden, jakaś firma w Holandii. Na szczęście kontakt z nimi jest całkiem dobry. Pisałem do nich z zapytaniem o wygląd kaset, bo kasety w katalogu i do dostania w zagranicznych sklepach miały grafikę na największej tarczy a te w Polsce były czyste. Okazało się że te bez nadruku to stara wersja.

Napisano

Podaje, podaje:

http://blog.artscyclery.com/science-behind-the-magic/science-behind-the-magic-drivetrain-compatibility/

Manetka 11s MTB - 3,6

Przerzutka 11s MTB - 1.1

Zmierzone - 3.90

Skalkulowane - 3,96

Manetka 10s MTB - 3,4

Przerzutka 10s MTB - 1.2

Zmierzone - 3.95

Skalkulowane - 4,08

Kombinacja manetka 10s + przerzutka 11s skalkulowana wartość 3,74. Nie wiadomo ile wynosi zmierzona (dodając podobną różnicę 0,1/0,13 wychodziło by, że ok. 3,85/3,88. Brakuje zatem ok. 0,7 do wartości skalkulowanych), ale widocznie działa skoro działa :D

Napisano

Kaseta wygląda zacnie, gdyby tak miała jeszcze logiczniejsze stopniowanie, a nie taka gęstwinę na największych koronkach, to była by całkiem spoko i ogromną konkurencją dla Shimano.

Decydując się na 1x11 wolę równe postopniowanie Sunrace'a zamiast mega skoku w Shimano z 37 na 46.

Każdy lub coś innego.

Napisano

No tak, 12 i 11% skoku przełożenia na stromych podjazdach, to z pewnością ogromna przewaga, a nie wspomnę o 20% pomiędzy 15 a 18z - z pewnością pozwoli utrzymać idealną kadencję na bardziej płaskich odcinkach  :thumbsup:

Napisano

I znowu temat: "co kto lubi" :)

Obiektywnie patrząc kaseta XT 11-46 jest lepiej zestopniowana pod kątem jazdy po płaskim, natomiast Sunrace wg mnie w góry będzie lepsze.

Kupiłem latem Sunrace ze względu na niższą cenę i mi ciasne niskie biegi się przydają, kiedy sporo podjeżdzam.

Teraz brałbym jednak XT bo tych podjazdów nie mam aż tak dużo, a sekwencja 15-18-21 czasem na płaskim daje w kość.

Napisano

Nie powiedział bym, że do jazdy po płaskim lecz do ścigania z korbą pokroju 36/38 czyli tak, by najczęściej używane biegi wyszły właśnie w okolicy tych 15-21z. Do jazdy po płaskim są kasety o pierwszych kilku koronkach stopniowanych co jeden ząbek (patrz kasety szosowe), a takich do MTB się już nie robi (ostatnią była 11-28 9s). 

Sunrace nie będzie lepsze w góry, już to pisałem, na podjeździe (im trudniejszy procentowo i technicznie to tym bardziej) znacznie lepiej sprawuje się stopniowanie w okolicy 17/20% na dużych koronkach, a nie 11 czy 13. Tak dokładne stopniowanie jest fajne właśnie do jazdy w płaskich terenach (u Shimano znajduje się ono w rozsądnym miejscu pomiędzy 15/21z) gdzie nie ma tylu przeszkadzajek wybijających z rytmu co na podjazdach. W efekcie na kasecie Sunrace będzie się zmieniało po dwa biegi na raz, zarówno na podjeździe jak i na zjeździe, bo pojedynczego praktycznie nie odczujesz. 

Generalnie są dwa modele fajnego stopniowania kaset, liniowy i paraboliczny ze wznoszącą parabolą.

Liniowy czyli taki gdzie skok przełożenia pomiędzy poszczególnymi koronkami jest identyczny lub prawie identyczny co wynika z niedoskonałości przekładni rowerowej np. 17/15/16/18/16/15/17/15%.

Paraboliczny czyli pierwsze koronki są ciaśniej zestopniowane, a największe luźniej np. 8/8/7/7/6/13/11/14/17/18/19/19% lub 18/15/13/12/11/15/17/18/19/19%

Niestety kaseta Sunrace jest totalnie dziwnym tworem i jej stopniowanie nie pasuje do żadnej z tych wymienionych, bo jest to parabola opadająca czyli najgorsze chyba rozwiązanie z możliwych do jazdy w terenie: 18/15/20/17/14/1714/13/11/15%. To może było by dobre do ITT na podjeździe, ale nie w MTB lecz w szosie.

Nie wiem czy rozumiesz o czym piszę, gdy na bardzo stromym podjeździe kadencja wynikła ze stromizny i spadku prędkości spada ci do 60 obrotów, to nie pragniesz jej podnieść o 7 obrotów, bo to nic nie daje, z chęcią podniósł byś ją o 15 obrotów za jednym klikiem, bo to odczujesz, a aby tak się stało skok przełożenia nie może wynosić 11 czy 13% lecz 17/20%, a i 24% nie pogardzisz.

Napisano

Rozumiem, chodzi Ci o to, że "paraboliczny przebieg różnic procentowych" będzie lepszy.

Góra kasety SR jest dość liniowa (tarcza 36 powinna mieć 35) i mi to na ostrych podjazdach się przydaje. Wkurza mnie w niej tylko przejście z 18 na 15 (aż 20%).

Napisano (edytowane)

Witam, jako że prawdopodobnie będę przechodził na napęd 1x10/11 chciał bym się poradzić czy taki zestaw będzie działał:

1.

- korba 3 blatowa slx m660 +nw

- przerzutka xt m8000 sgs

- manetka xt m780

- kaseta sunrace 11-42

bonus: na korbie chciałbym zostawić młynek (24z) na awaryjne sytuacje/ wyjazdy w ciężkie góry. Czy będzie możliwość normalnej jazdy na najlżejszych przełożeniach kasety, po ręcznym zrzuceniu łańcucha? (rozumiem, że jest to skorelowane z wielkością przedniej zębatki nw) jaką największą/ najmniejszą mogę założyć?

2. Czy jest sens pakować się w 1x10 czy może od razu przejść na 1x11?

Edytowane przez kudizc
Napisano (edytowane)

A jakie masz uzasadnienie dla pozostania w 10s? Cena kaset niższa o 10usd?

Młynek zadziała, ale wszystko zależy od jego średnicy i średnicy blatu. NW są nieco szersze więc może się okazać, że tarcie łańcucha (jazda z młynka na małych koronkach kasety) będzie już na zestawie z 12 zębami różnicy. Tym niemniej 10/12z wydaje się ok.

Edytowane przez Arni220