Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie to wygląda tak:

15934533_1320537638004701_79074787_n.jpg

15941794_1320535328004932_517519439_n.jp

na drugiej focie widać podkładkę między hakiem a przerzutką.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale wygląda mi to na problem jaki ja miałem po montażu podobnego zestawu.

Zajrzyj jeszcze raz tutaj do mojego postu i dalej rozwiązania: http://www.forumrowe...47#entry1921369

Chodzi o ten łącznik między hakiem a przerzutką ? w jaki sposób mam go przełożyć ?

Napisano

Jego się nie przekłada. Po prostu odkręć jeszcze raz przerzutkę i podczas ponownego dokręcania zwróć uwagę żeby nie poszedł za bardzo do góry. U mnie było tak, że nawet nie zauważyłem, że w końcowym momencie dokręcania podnosił się do góry trochę i potem był problem.

Napisano

Jego się nie przekłada. Po prostu odkręć jeszcze raz przerzutkę i podczas ponownego dokręcania zwróć uwagę żeby nie poszedł za bardzo do góry. U mnie było tak, że nawet nie zauważyłem, że w końcowym momencie dokręcania podnosił się do góry trochę i potem był problem.

U mnie jest ok. Odkręciłem, przykręciłem ponownie już bez tej dwumilimetrowej podkładki. Odległość zębatek od mocowania linki to ok 0,5 cm. Nie mam już pomysłów. Jedyny pomysł jaki miałem to właśnie ta podkładka między hak a przerzutkę.

Tak prezentuje się teraz, bez tej podkładki:

15909503_1321096111282187_323834357_n.jp15942366_1321096181282180_1060061074_n.j

15934561_1321095771282221_1574317047_n.j

Napisano

Ale co ci przeszkadza ? To właśnie o to chodzi aby to nie odstawało Aczkolwiek u mnie  idzie rowno z linia kasety,a ty jakos dziwnie. Normalnie jak bys mial wygieta przerzutke

U Ciebie widać, że masz kasete przystosowana do tej przerzutki, czyli pewnie coś koło 11-34 albo 11-36 dlatego mocowanie przerzutki idzie dokładnie w linii zębów. Większe kasety - 11-40 - maja większe zęby i inne stopniowanie przez co idzie to krzywo poniewaz XT-786 nie jest przystosowana do takich kaset. Tylko czemu u mnie to dochodzi tak blisko zębów, że praktycznie to mocowanie dotyka zębatek, a przy zmianie biegów na 32-28-24 ociera o mocowanie linki. 

Napisano

U Ciebie widać, że masz kasete przystosowana do tej przerzutki, czyli pewnie coś koło 11-34 albo 11-36 dlatego mocowanie przerzutki idzie dokładnie w linii zębów. Większe kasety - 11-40 - maja większe zęby i inne stopniowanie przez co idzie to krzywo poniewaz XT-786 nie jest przystosowana do takich kaset. Tylko czemu u mnie to dochodzi tak blisko zębów, że praktycznie to mocowanie dotyka zębatek, a przy zmianie biegów na 32-28-24 ociera o mocowanie linki. 

No w zasadzie to sam sobie kolego na to odpowiadasz. Kaseta 11-40 jest inaczej zestopniowana niż 11-36 i dlatego mocowanie linki trafia na coś czego tam nie powinno dla niej być.

Napisano

No w zasadzie to sam sobie kolego na to odpowiadasz. Kaseta 11-40 jest inaczej zestopniowana niż 11-36 i dlatego mocowanie linki trafia na coś czego tam nie powinno dla niej być.

Oczywiście dokładnie o tym wiem, ale wiesz, większość osób na tym forum nie ma z czymś takim problemów. 

Napisano

Na moje oko poluzuj przerzutkę na haku, a potem obróć ją w prawą stronę w opór, obecnie jest źle zamocowana (tak sądze).

Przymocowana jest w opór. Muszę coś pokombinować. 

Napisano (edytowane)

A może coś pomieszałeś przy piaście? Mnie udało się kiedyś (Shimano) zamienić podkładki stronami - oś z lewej wystawała nieco bardziej niż z prawej strony (od strony kasety), w efekcie kaseta była za blisko ramy i powstał problem z wyrzucaniem łańcucha na szprychy oraz zrzucenia go na najmniejsze kółko kasety - tu akurat nie dało się ustawić śrubkami H i L, tzn. dało się ustawić L, ale H już nie, brakło zakresu.

Edytowane przez Kolmark
Napisano

A może coś pomieszałeś przy piaście? Mnie udało się kiedyś (Shimano) zamienić podkładki stronami - oś z lewej wystawała nieco bardziej niż z prawej strony (od strony kasety)

Nic takiego nie może mieć miejsca bo piasta to DT 240s. Wydaje mi się, że po prostu sama budowa haka jak i tylnego trójkąta może nie być przygotowana na takie zabiegi.

Napisano

Nie wiem czy poprzednicy pisali. ale od paru dni chodzi mi po głowie regulacja kółka przerzutki. Jego wysokości dokładniej.

Być może masz za bardzo oddalone,jak przybliżysz to ten ,,dzyndzelek'' od linki powinien odejsc do tylu.

Sproboj wykrecac srubke :)

Napisano

Może się komuś przyda przy wyborze - porównanie wielkości "owala" 28T od Banlessa ze "zwykłą" zębatką 30T od Argona. Przepraszam, że Argon w folii, ale z pewnych powodów nie chciałem rozpakowywać.

770dbce3b13ff24e.jpg

• Mod Team
Napisano
Napisano (edytowane)

DZięki Ivanu! Biję się z myślami na temat przyszłości bułkowego napędu 10s. 44T z zowalizowanym 32T by mi siadło idealnie do backcountry nawet w 10s.

Dziś musiałem po 2 latach kasować luz w zmieniarce X7 10s. Póki co dramat zażegnany podkładką ale luz na reszcie pantografu tez już jest :/ Daję jej jeszcze 1-2 sezony i będzie trup. Pytanie co dalej...

lnb94gb83wna09e.JPG

Edytowane przez ishi
Napisano

Luz na pantografie mozna zniwelować wybijajac nity(?) i dorabiajac cos swojego ale czy warto...

Ja drugi raz nie kupiłbym srama. Wybralbym 11 rz shimano, mimo ze mniej sztywne to przynajmniej fabryczne luzy sie nie powiększają.

Wysłane z mojego 5045X przy użyciu Tapatalka