Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Zapomniałem dodać, że korba oraz trochę innych gratów leci do innego roweru ;-) Pomysł z kasetą dobry - można przekonać się o działaniu zasady 1x10 chwilowo bez wydatku na Sunrace'a.

Sugestia przekazana do zainteresowanego. 

Edytowane przez Nastar
Napisano

Zrób jak kolega radzi, pojeździj na środkowym blacie i sam zdecyduj o potrzebnym zakresie. Wiele zależy od potrzeb, osobiście uważam, iż napęd 1xX jest napędem nie dla każdego, świetny do sportu, ale nie codziennej jazdy.

Osobiście proponował bym 2x10 w zestawie:

- korba od 2x11 36/26

- kaseta 11-40 zamiennie z 3 kasetami systemu 10s. To pozwoli na wiele manewrów konfiguracyjnych w zależności od terenu, potrzeb, wyjazdu itd. Niczego nie stracisz, z blatu 36 na kasecie 11-40 będziesz jeździł praktycznie tak samo jak na napędzie 1x10, koronka 26 rozszerzy ci bardzo zakres ilości biegów i żadne góry nie będą straszne. Bardzo fajny napęd, do którego bez problemu zawsze możesz dać ciasną kasetę 11-32 by jeździć po płaskim, a tego jedenastka już nie przewiduje.

Napisano

Stopniowanie 36/26 jest lepsze do tak ogromnej kasety jaką jest 11-40. Gdybyś założył korbę 36/22 od 10s, to z młynka chyba nigdy być nie zapiął koronki 40z, bo tak miękko by było. No można by ewentualnie dać 38/26 ale nie wiem jak pojemności by się zgrały, a z tej 36/26 ktoś już robił napęd.

• 2 tygodnie później...
Napisano (edytowane)

Tak jak wcześniej pisałem - kupiłem i zamontowałem dzisiaj przerzutkę RD-M8000 wraz z manetką XTR. Kaseta 11-40 Sunrice.

Podszedłem do wstępnej regulacji bo nie mam doświadczenia z tym typem przerzutki. Niby nic nowego ale zawsze trochę inna niż poprzedni SLX 10sp.

Natrafiłem na problem polegający na tym, że przy zmianie środkowych biegów łańcuch zahacza o korpus przerzutki (element do którego mocuje się linkę) rysując go brzydko od strony koła. Widać to nawet na załączonym zdjęciu. Nie za bardzo pomagało wkręcanie czy wykręcanie śruby regulacyjnej położenia górnego kółeczka. 

Czy jest jakiś specjalny sposób regulacji tej przerzutki ? Oczywiście na wstępie wyregulowałem skrajne wychylenia, zostawiłem sobie zakres na śrubie przy manetce itp.

Na kolejnym zdjęciu widać położenie wózka przerzutki przy ustawieniu na najmniejszej zębatce. Czyżby nadal był zbyt krótki ? A może zbyt długi ?

1aaaf3e55a5c6450gen.jpg

e9f0a164d2bb6abegen.jpg

Edytowane przez Nastar
Napisano

5 tyś (owal 34t) - maratony(17 razy), również tylko teren + wypad w góry (120 km) - do wymiany

A ile łańcuchów ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

przykręć/przestaw ten krotki łącznik poziomo

Czy mam rozumieć, że obecnie przerzutka jest źle przykręcona czy chodzi tylko o ten łącznik ? Z tego co piszesz to zmiana jego położenia może mieć sens...;-) 

Napisano

Ogólnie czy to HCC, czy Argon czy Garbaruk i inne te stopy aluminium są zawsze z tych najpancerniejszych. Mowa o markowych niszowych produktach, a nie masówkach z Chrl.

Napisano (edytowane)

Thor07,  moja 32t ma nakręcone ok 1500 km,  zdjęcia trafiło jak dysk w kompie zdechł, teraz nie ma co robić bo nie widać zużycia. Zadowolony jestem bardzo, wrócę po następne w stali.. :)

Edytowane przez crust
Napisano

Muszę Cię niestety zmartwić bo obecnie nie przewiduję już produkcji w stali. Ale za to mam jeszcze ostatnie sztuki pod 104BCD w rozmiarze 32 i 34. Jakbyś jeszcze chciał na zapas to odezwij się i zrobię lepszą cenę niż na sklepie ;)

Napisano

Muszę Cię niestety zmartwić bo obecnie nie przewiduję już produkcji w stali. Ale za to mam jeszcze ostatnie sztuki pod 104BCD w rozmiarze 32 i 34. Jakbyś jeszcze chciał na zapas to odezwij się i zrobię lepszą cenę niż na sklepie ;)

Te 32 i 34 sa stalowe czy aluminiowe?

Wysłane z mojego 5045X przy użyciu Tapatalka