Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak, to starszy typ bez żadnych "cieni" ;-) A może warto byłoby zmienić przerzutkę na coś co lepiej ogarnie kasetę 11-40 ? Przyznaję, że sam fakt zmiany przełożenia to dla mnie nie wszystko i kultura zmiany też się liczy.

To od razu na 11s. Jak do tej dasz dłuższą śrubę do odsunięcia przerzutki od kasety, to żegnaj kulturo pracy. 

Napisano

nastar ja mam jak u kolegi wyżej na zdjęciu i mi też śmiga jak złoto. Miałem trochę dłuższy łańcuch i nie ciągnął idealnie przerzutki pod zębatki. Sprawdz może na such czy przerzutka nie wchodzi na zęby kasety( bez łańcucha)

Rambi zrobiłem tak jak piszesz u mnie to się nie sprawdziło ( łańcuch za długi).

Więc wszystko zależy co zapodamy w napędzie.

Przerzutka m7000 11S dobrze gra z 10

Napisano

Pokaż zdjęcie z łańcuchem na małej zębatce.

Proszę bardzo. 

Problem w tym, że jak wyreguluję baryłką dobrą zmianę przełożeń to bardziej napięta linka powoduje, że ramię przerzutki zahacza o największą koronkę kasety. Sama przerzutka bez łańcucha wychylona ręką w stronę kasety pracuje elegancko, ma nawet mały zapas i o nic nie zahacza.

Jaka diagnoza: za krótka śruba czy za krótki łańcuch ?

a9db84964933a76cgen.jpg

Napisano

Jeżeli doszłoby do zakupu to brać krótki, średni czy długi wózek ?

Aha - jeszcze to pozostało bez odpowiedzi. Jakieś wskazania w przypadku ew. zakupu ? 

Napisano

No i chyba mamy bingo !

Wydłużyłem łańcuch o 2 ogniwa i po wstępnej regulacji od razu było lepiej. Nie ma kolizji wózka przerzutki z kasetą. Są drobne zawahania przy przerzucaniu w dół na 11T i w górę na 2 największe zębatki ale to już dopracuję podczas jazdy.

A co mają koła do tego ?

Teraz doczytałem, że nic bo mój bębenek przyjmie kasetę 11sp. :-) 

Napisano (edytowane)

Jeżeli doszłoby do zakupu to brać krótki, średni czy długi wózek ?

Jeśli mowa o rd-m7000 11s to zdaje się, że masz do wyboru tylko średni, średni lub dla odmiany średni wózek ;)

Edytowane przez modrzew
Napisano (edytowane)

Proszę bardzo. 

Problem w tym, że jak wyreguluję baryłką dobrą zmianę przełożeń to bardziej napięta linka powoduje, że ramię przerzutki zahacza o największą koronkę kasety. Sama przerzutka bez łańcucha wychylona ręką w stronę kasety pracuje elegancko, ma nawet mały zapas i o nic nie zahacza.

Jaka diagnoza: za krótka śruba czy za krótki łańcuch ?

No ewidentnie za krótki łańcuch i za krótka śruba. Wózek w pozycji na 11 powinien być prawie równoległy do widełek, podczas gdy górne kółko będzie tworzyło prostopadłą linię z osią obrotu wózka i widełkami. To powinien być twój punkt wyjścia do dobierania długości łańcucha.

przewrzutka.jpg

Zdejmij całkowicie łańcuch i sam zobacz, że jesteś w stanie tak manewrować ręką przerzutkę, żeby ogarnęła całą kasetę.

Edytowane przez rambolbambol
Napisano

Jeśli mowa o rd-m7000 11s to zdaje się, że masz do wyboru tylko średni, średni lub dla odmiany średni wózek

Jeśli już to brałbym jednak M8000... ;-) A tak poza tym to czy musi tobyć przerzutka 11sp. ? Czy nowa 10sp. z serii 7000 nie ogarnie ? Czy po prostu różnica w cenie jest na tyle mała, że warto być "przyszłościowym" tak na wszelki wypadek...? 

Zdejmij całkowicie łańcuch i sam zobacz, że jesteś w stanie tak manewrować ręką przerzutkę, żeby ogarnęła całą kasetę.

Tak, już wcześniej napisałem, że po zdjęciu łańcucha przerzutka pracowała bez zarzutu i ogarniała kasetę bezkolizyjnie. Dorzuciłem 2 ogniwa do łańcucha i jest prawie idealnie. Co prawda wózek przerzutki nie jest nadal równoległy do widełek ale chcę najpierw potestować w terenie obecną konfigurację.

Dziękuję wszystkim za naprowadzenie na rozwiązanie problemu.

Napisano

Jak miał blat 38T i największą koronkę 36T czy 34T, a teraz ma blat 36T i największą koronkę 40T, to chyba nie dziwne, że łańcuch dobrany do tej pierwszej kombinacji jest za krótki.

Napisano

A czy ktoś ma doświadczenia z pracy łańcucha SRAM PC-X1 (i spinki która jest w komplecie) z tarczą HCC (osobiście planuje owalną, ale to chyba bez różnicy) w układzie 1x11?

Napisano

A czy ktoś ma doświadczenia z pracy łańcucha SRAM PC-X1 (i spinki która jest w komplecie) z tarczą HCC (osobiście planuje owalną, ale to chyba bez różnicy) w układzie 1x11?

http://www.forumrowerowe.org/topic/170983-naped-1x10-test-napedu-1x10-opartego-na-zebatkach-hcc-components/?p=1801517

Coś mi się kojarzy, że ktoś polecał założyć spinkę 10-rzędową i niby trzymało się to kupy.

Napisano

rambolbambol takie przemyślenie : czy ustawiając łańcuch na najmniejszej zębatce kasety nie będzie różnicy długości łańcucha dla kasety 11-34  11-40 11-42 11-46

Bo przecież na najmniejszej zębatce pomijając zębatkę z przodu dł łańcucha będzie taka sama. 

nastar myślę , że na całość długości łańcucha wpływa jaki rodzaj przerzutki jaka długość wózka i dlatego zawsze trzeba wprowadzić korektę.

Napisano (edytowane)

Witam czy można prosić o wypowiedz o stanie zużycia przedstawionej kasety SRAM XG-1180 (10-42) 11-rz , chcę się po prostu upewnić :D

post-169475-0-62729200-1478711518_thumb.jpg

Edytowane przez Ador