Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

obecnie na 24-36 mam 0,687 a na 30-42 jest 0,718 , wiekszość jestem w stanie podjechać na 24-32 czyli z przełożeniem 0,75 tylko boje się jak będzie na mega stromiznach czy długich podjazdach

Edytowane przez Maciek226
Napisano

Mam szybkie pytanie: czy są jakieś ładne zaślepki otworów na śruby mocujące zębatkę w korbie ? Zostały mi takie puste otwory po zdemontowanym młynku.

Wiem, że zawsze mogę wkręcić śruby ale może są do kupienia jakieś gumowe/plastikowe zaślepki ?

Napisano

No jak będzie? będzie pchanko lub mega ugniatanko, że aż kolanka będą trzeszczały ;)

Jak masz takie obawy, to napęd 1x11 nie jest dla ciebie.

ze względu na budowe nowej ramy będe prawdopodobnie do niego zmuszony

Kaseta Sunrace 11-46 , jeśli ciężkie biegi nie sa priorytetem. 

A jak obecnie masz 26 i się przesiadasz na 29 , to jeszcze pomyślałbym o 28 z przodu :)

widziałem ją ale niestety jest pod napęd 11rz a nie chce pakować kasy znów w napęd , biarąc pod uwage że mam 3 miesięczny x7 2x10 , myślałem wywalić przerzutke przód  a tył dać kasete 11-42  sunrace

Napisano

Kalkulator rowerowy i sobie sprawdź, nikt Ci nie napisze jaką zębatkę masz wziąć. Mi podpasowała owalna 32 do kasety 42t, koło 27,5. Mieszkam w górach i mam średnią formę. Teraz wziął bym kasetę z 40t. Przeczytaj artykuł 1x10 na 1enduro.pl fajnie jest to opisane. Poza tym, każdy raz gdy nie dasz rady pod górę przybliża Cię do tego, aż się w końcu uda, nie sprzęt jest najważniejszy ☺

Napisano

To po co chcesz zmieniać na 1x? Argument za 1x10 to bardziej wyspecjalizowany/ograniczony rower oraz kilka gram lżejszy. Więcej za pojawia się dopiero przy x11.

Napisano

To po co chcesz zmieniać na 1x? Argument za 1x10 to bardziej wyspecjalizowany/ograniczony rower oraz kilka gram lżejszy. Więcej za pojawia się dopiero przy x11.

ponieważ rama którą chce zamontowac w rowerze nie posiada możliwośc założenia przerzutki , ani DM ani obejma ani e type się nie zmieści chyba że jest jakiś śmieszny Etype mocowany do mocowania napinacza

po 2 nie chce mi się bawić z przednią przerzutką jak sie zapcha błotem

Napisano (edytowane)

Skoro masz ramę uniemożliwiającą montaż przedniej przerzutki, to chyba jedyny i ostateczny argument i nie trzeba ich więcej szukać ;)

Także albo kupisz takie graty żeby mieć żądany zakres przełożeń (o ile to wykonalne, ewentualnie godzisz się na mniejszy lub większy kompromis) albo zmieniasz ramę. I tyle.

Edytowane przez modrzew
Napisano

z tymi kompromisami jest tak że po 1 tygodniu jazdy człowiek dochodzi do wniosku że to wspaniałe rozwiązanie 1X. Dla mnie to taka  rewolucja i przedniej przerzutki nie chcę znać. Nie chodziło o wagę a prostotę rozwiązania. Ja używam zębatki 34 dla koła 29, ale w górach twardo jest;-))) no ale daję jakoś radę. Jak ktoś nie jest wyjeżdżony to zdecydowanie 30-32 dla koła 29. 

Napisano

Mam szybkie pytanie: czy są jakieś ładne zaślepki otworów na śruby mocujące zębatkę w korbie ? Zostały mi takie puste otwory po zdemontowanym młynku. Wiem, że zawsze mogę wkręcić śruby ale może są do kupienia jakieś gumowe/plastikowe zaślepki ?

Ponawiam pytanie bo być może zaginęło w gąszczu wypowiedzi. 

I druga kwestia. 1x10 już "on board". Wczoraj próbowałem wstępnej regulacji na stojaku ale napotkałem pewne trudności. Najogólniej pisząc mam wrażenie, że pomimo wkręcenia śruby regulacyjnej do końca, górne kółko jest zbyt blisko koronki kasety. Jest problem z wrzucaniem łańcucha na największą koronkę ew. na 2 ostatnie (zależnie od regulacji).

Sytuacja wygląda jak na zdjęciach. Długość łańcucha to 108 ogniw, zębatka z przodu to Argon 36T NW Trans Alp. Wcześniej na korbie siedziały 2 zębatki 38x24T i był OK. Przerzutka to "na oko" SGS ale nie dopatrzyłem się na niej żadnego oznaczenia jakoś...

Czy jedynym wyjściem jest wymiana śruby na ciut dłuższą czy może pozostały mi jeszcze jakieś "myki" w zakresie regulacji tego co mam ? 

4b9372e4ce0c947egen.jpg

5a9c7878721fe21cgen.jpg

Napisano (edytowane)

Ze wzoru wyszło mi dokładnie 107,24 czyli 108 zębów. Akurat tyle mam teraz w łańcuchu... Ale faktycznie wygląda jakby był zbyt krótki...

Wcześniej kaseta miała 11-34.

Edytowane przez Nastar
Napisano (edytowane)

Tego teraz nie wiem - musiałbym zmierzyć po powrocie do domu. Do wzoru wrzuciłem długość tylnych widełek czyli 427mm (rama Accent Peak 27,5, rozmiar S).

Edytowane przez Nastar
Napisano

Ze schematu geometrii wynika, że "chain stay" to jest właśnie długość od osi suportu do osi koła. Ale zmierzę to jeszcze osobiście w domu.

Obecna kaseta to Sunrace 11-40.

Napisano (edytowane)

@Nastar

Masz ewidentnie za krótki łańcuch. Nie patrz na wzory. Dopasuj łańcuch tak, żeby na najmniejszej koronce i śrubie wkręconej na maksa, łańcuch był lekko napięty.

Ta twoja przerzutka jest bez Shadow+ jak widzę, one mają inną krzywiznę pantografu niż te nowsze 10rz. W specyfikacji pamiętam że optymalną kasetę podawano jako 11-34, gdzie te nowsze, z Shadow+ miały już 11-36. Może to miec znaczenie przy ogarnianiu kasety 11-40. Przerzutki Shimano 10rz z Shadow+ ogaraniają do 11-40 i nic ponadto.

Edytowane przez rambolbambol
Napisano

Powitoł

IMO zakombinowałbym z dłuższą śrubą odsuwającą przerzutkę od zębatki bo według mnie nie ogarnia.

Później sprawdził czy prosty jest hak i przerzutka, wyregulował jej zakres śrubami i dostroił już na lince.

Trochę dziwnie podszedłeś do sprawy łańcucha: piszą na netach, chainstay z tabelki ;) ale jest szansa że na długość styknie. Nie wierz internetom i danym producenta, a miarce i oku :)

U mnie wygląda tak na największej koronce a działa super:

2vLBmMW.jpg

Wcześniej miałem dwa ogniwa więcej i zmieniarka działała wyraźnie ospale.

Napisano

Dopasuj łańcuch tak, żeby na najmniejszej koronce i śrubie wkręconej na maksa, łańcuch był lekko napięty.

Tak zrobię.

Ta twoja przerzutka jest bez Shadow+ jak widzę,

Tak, to starszy typ bez żadnych "cieni" ;-) A może warto byłoby zmienić przerzutkę na coś co lepiej ogarnie kasetę 11-40 ? Przyznaję, że sam fakt zmiany przełożenia to dla mnie nie wszystko i kultura zmiany też się liczy.

Trochę dziwnie podszedłeś do sprawy łańcucha: piszą na netach, chainstay z tabelki

No, po to mamy fora żeby wszystkiego na swojej skórze nie sprawdzać zawsze. Dlaczego miałbym nie wierzyć danym producenta ramy dot. długości tylnych widełek ? Nie popadajmy w paranoję :-)

Hak i przerzutka proste - sprawdzałem przed regulacją.

Faktycznie u Ciebie wygląda to jeszcze gorzej niż u mnie ale skoro piszesz, że działa to OK.