Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Napisano

Panowie szybkie pytanko.

Kupiłem łańcuch kmc 9.93 i chciałem założyć do używanej tarczy nw hallo mtb ale niestety nie zgrało się. Kupiłem nową tarcze tej samej firmy i lipa. Czy ktoś z tym łańcuchem używał innych zębatek a może ja mam jakiegoś pecha.

Napisano

Kmc 9.93 raczej nie jest kierunkowy jeśli o to chodzi

Nie chodzi o kierunkowosc tylko o to, że wąskie ogniwo wchodzi na wąski ząb, a szerokie na szeroki ząb, ale to chyba oczywiste :)
Napisano

Chodzi o to ,że łańcuch wchodzi gładko do połowy zębatki a pózniej nie trafia na zęby.

miałem na początku tak na używanej więc uznałem ,że zębatka się zużyła i zęby są trochę inaczej więc kupiłem nową.

Napisano

Witam, mam na imię Maciek, jestem tu nowy :) i potrzebuję porady :)

Mam rower z napędem 3x10s.

W poprzednim miałem 1x9 i tak mi pasowało.

Obecny też chcę przerobić na 1x..

W związku z tym mam pytanie - obecnie napęd 40x30x22 - 11-36 z przerzutką Deore ze sprzęgłem.

Czy po przeróbce napędu na 32x11-36 warto wymienić Deore na ZEE ? (jedna i druga ma sprzęgło)

Pzdr

Napisano

No właśnie się zastanawiam nad ZEE bo ma krótszy wózek, tylko nie wiem o ile dłuższy wózek ma Deore GS i czy moja obecna Deore to SGS czy GS (odległość pomiędzy osiami kółek 95 mm) Jeżeli to długi wózek to profilaktycznie kupię ze średnim i do tego NW 34T.

Pzdr

Napisano

Natomiast Sora 3500 ss (czyli krótki wózek) ma aż 72-73 mm i z tego co kiedyś wyczytałem na forum,to  przerzutki ze średnim wózkiem tyle mniej więcej mają

Dokładnie. Krótki to ok. 55mm, ale słyszałem ostatnio, że trend idzie w górę i obecne krótkie w szosach to już praktycznie jak średnie kiedyś. Pewnie jest to związane z rozdymaniem się kaset szosowych do ogromnych 11-32+

Napisano

Tak informacyjnie - wczoraj wbiłem się do rowerowego i zmierzyłem wózek od przerzutki SGS. Wyszło na to, że mam przerzutkę z długim wózkiem :)  (95 mm)

Pzdr

Napisano (edytowane)

Po około dwóch tysiącach kilometrów kontrolnie zdjąłem kasetę z bębenka piasty. Jako że do mojej kasety, która była montowana z różnych zębatek włożyłem nity, jednak były one tam "luzem". Wracając do bębenka, zauważyłem małe wcięcia od zębatek. Postanowiłem znitować kasetę zwykłymi gwoździami na dobre. Całość jest sztywna i zobaczymy co będzie potem. Nie polecam wsadzania zębatek luzem nawet na stalowy bębenek.  

QDwZ6Kc.jpg

Edytowane przez no1
Napisano

Witam, dzisiaj w końcu znalazłem czas na pogrzebanie przy rowerze i wymianę przerobienie na 1x10 z nowo nabytą zębatką HCC oval 34t. Miałem wcześniej okrągłą 36t i niestety powstał problem, wcześniejsza 36t  był idealnie dopasowany względem tylnych widełek. Po zamontowaniu HCC zęby już haczyły. Wrzuciłem więc plastikową podkładkę 2,5 mm  pod miskę suportu i dalej kur zapiał najgrubsze zęby haczą :( Teraz nie jestem pewnien czy mam blat z offsetem czy nie, pamiętam, że jak się dogadywałem ze sprzedawcą to już robią tylko jedną wersję. Myślałem, że może teraz w miejscu mocowania tarczy zjechać te wypusty. Co wy na to ?