Skocz do zawartości

[Stery] glowka 1'1/8" a zintegrowane pod taper.a

topol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiem ze istnieje taki wynalazek jak stery akceptujace sterowke taper w glowce ramy "prostej" 1,1/8",ten wynalezek jest niestety tylko pod stery polzintegrowane.

Mnie natomiast interesuja stery zintegrowane . Rama Specialized. Czy juz ktos wykombinowal stery tego typu pod tapera ?

Napisano

Nie, dolna miska musiała by być bardzo wysoka - ponieważ główka na dole ma małą średnicę i poszerzana część sterówki musiała by się odsunąć od główki ...

Napisano

Nie wiem, masz dzisiaj słaby dzień ? jak wiadomo w sterach  tego typu :

http://allegro.pl/fsa-orbit-ita-widelec-tapered-glowka-44mm-xc-mtb-i4630484923.html

dolna miska wystaje z główki, mimo iż główka jest pod stery pólzintegrowane. .... niestety w główce pod stery zintegrowane średnica jest mniejsza niż pod półzintegrowane (ale oczywiśćie można zaprojektować miskę którą wciśnie się do główki na zintegrowane) niestety po uwzględnieniu średnicy ścianek osadzenia - średnica wewnętrzna takiej miski była by zbyt mała żeby wcisnąć tam sterówkę . ...

Napisano

No właśnie mnie interesuje ile to mm będzie wystawać piszę z telefonu bo w pracy jestem, a nie bd szukał przelicznika cali jeśli wyjdzie powyżej 60mm to to nie wytrzyma,

Napisano

Rulez , rzeczywiście mogę mieć słabszy dzień ( grypsko mnie męczy :) ) , ale jakim cudem można zaprojektować miskę pod tapera i wcisnąć ją do główki 1 1/8 pod zintegrowane ? Poważnie pytam. Zabawa z dwoma łożyskami czy cięcie głowki i spawanie ? :) 

M

Napisano

zgodny

Nie wiem o co ci chodzi, w linku są podane wysokośći misek w milimetrach, ... niczego nie trzeba przeliczać.

Rulez , rzeczywiście mogę mieć słabszy dzień ( grypsko mnie męczy :) ) , ale jakim cudem można zaprojektować miskę pod tapera i wcisnąć ją do główki 1 1/8 pod zintegrowane ? Poważnie pytam. Zabawa z dwoma łożyskami czy cięcie głowki i spawanie ? :)

M

Cóż mogę napisać, czytaj to co napisałem tak długo, aż zrozumiesz ... wróć do mojego pierwszego posta, potem przeczytaj drugiego i spróbuj myśleć ....

Napisano

Możesz napisać o co Ci chodzi . Bo autor tematu ma już ramę i nie zaprojektuje żadnej innej miski.Ani on , ani Cane Creek czy też inne FSA . Z tego prostego powodu że miski w sterach zintegrowanych są niewymienne .

Napisano

A co za problem wyjąć z główki łożysko i zamiast niego wsadzić tam miskę zewnętrzną  (zamiast łożyska w jego miejsce wejdzie osadzenie miski zewnętrznej), średnica zewnętrzna łożyska w Specu to 41,8 czyli można tam osadzić miskę dolną podobną do tej z linku który podałem ( a może nie zauważyłeś tam miski zewnętrznej ? :teehee: ), miskę tą można wkleić , tyle, że nie będzie to funkcjonalne - dolna miska musiała by mieć 20/25 mm wysokośći , o czym napisałem w pierwszym poście, ale ty masz problem żeby to zrozumieć  :down:

Napisano

No i już to nie spełnia swojej roli, no bo jak sobie to wyobrażasz, że 20/25 mm jeden cięższy bike maraton i to sie rozleci w pył, całkowicie inne obciążenie, drgania, nacisk i wszystko inne związane z wytrzymałością materiału. Albo kupujesz amor 1 1/8 cala albo robisz sobie kosztów związanych z nową ramą, bo ja to widze tak, że miska rozerwie główkę ramy przy wiekszym dołku w którym amor osiągnie 80-100% swojego skoku

Napisano

Qurwa, napisałem w pierwszym poście, że - nie , ponieważ miska musi być wysoka, następny ciężko myślący się ujawnił, geniusz dedukcji   :woot:

Napisano

Czy ja to pisze do ciebie ? Tylko rozwiajam myśl, ja wiem i o co ci chodzi, widzę to jak by to ch***** wyglądało i działało. Temat chyba z 600 razy poruszany na forum taper + amor 1 1/8 tak. 1 1/8 +amor taper Nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...