Skocz do zawartości

[rower] merida big nine 500-d czy Cube Acid 29 2014

goobie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Pytanie jak w temacie. Do czego to będzie: głównie do poważnej turystyki górskiej i nizinnej (bagażnik + sakwy + duże dystanse) oraz do singletraków w okolicach Świeradowa itp. (wtedy oczywiście bagażnik wylatuje). Mam przeszło 30 lat (wiem ale nie powiem) i ważę 91kg przy wzroście 182 cm.  Wybór niełatwy. Latem chcę też zakładać jakieś węższe semi-slicki i pośmigać szybciej na aswalcie. Zdecydowałem już że będzie to koło 29 cali. Po odrzuceniu różnych opcji pozostały te dwie:

Cube Acid 2014

http://www.rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-29/rower-cube-acid-29-grey-white-2014.html

Cena 3300zł

Merida Big Nine 500-d

http://www.rowerymerida.pl/produkt671/big-nine-500-rower-merida.html

Cena 3000zł

Podałem aktualne ceny wyprzedażowe.

Większe zaufanie mam do Meridy, bo jeżdżę już na starej ok 10lat - rama nie do zajechania. Cube mi się bardzo podoba, ma powietrzny amortyzator, ale się boję geometrii i ogólnej jakości ramy (różne tu na forum opinie, skrajnie różne). Merida to jednak potentat z większym stażem i myślę, że jeśli to ma być kolejna rama na lata, to może lepiej jednak Merida. Obaj producenci chyba oferują 5 lat gwarancji na ramę... 

Taki oto dylemat - pomożecie?

Napisano

Jak Ci nie zależy na powietrznym amortyzatorze to spróbuj się przymierzyć do tych rowerów lub innych z podobną geometrią. Ale moim zdaniem nie kupisz tak uniwersalnego roweru aby był idealny na wojaże z sakwami a zarazem dobry do sportowej jazdy. Ze względu na geometrię to cube pod sakwy a merida na single. Jeszcze jedna wazna sprawa to sprawdź u producenta jaką zaleca dopuszczalną wagę obciążenia roweru. 

Napisano

Powietrzny amor to podobno fajna sprawa, ale myślę, że to można zmienić w przyszłym sezonie, a teraz wziąć pewniejszą ramę. CO do masy maksymalnej to trudno wyciągnąć takie informacje - Merida na swoich stronach udostępnia user manual z 2008 roku :(   i tam podobne rowery mają zdeklarowaną maksymalną ładowność (pilot+ładunek) na 120kg. W instrukcji Cube znalazłem informację, że waga bagażu nie może przekraczać 20kg. Bardziej składniam się ku M, choć Kubuś kusi także.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...