Prox Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Cześć, Bardzo często gnie mi się oś z tyłu. Jest to oś na szybkozamykacz, drążona. Jedna mi pękła, teraz druga - wymieniona 2 tygodnie temu - wygięła się z jednej strony i kulki wlatują do bębna. Chcę kupić kolejną w rowerowym, ale jak mają być takie jaja za miesiąc ponownie, to wolałbym zainwestować w jakąś potężną oś. Myślę, że waga ma tutaj wiele do rzeczy (jestem dość dobrze zbudowany), ale oś chyba powinna to wytrzymać. Tym bardziej, że przez 2 tygodnie jeździłem tyle, co do pracy i na siłownię. Dupę podnoszę gdzie się da. I teraz pytanie: czy istnieją jakieś mocniejsze osie, niż standard Cro-Mo?
Fenthin Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Podstawowe pytanie w takiej sytuacji. Z tyłu kaseta czy wolnobieg?
beskid Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Jak masz wolnobieg to ratuje Cię tylko przejście na kasetę.
BikoBiko Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Albo ewentualnie wymiana osi na pełną i bez szybkozamykaczy.
Prox Napisano 22 Września 2014 Autor Napisano 22 Września 2014 No niestety, wolnobieg. Na pełnej osi jeździłem po dwa sezony na starym rowerze (też wolnobieg). Na szybkozamykaczu to jakaś tragedia. Czyli co? Wymiana koła i kaseta? Jest aż taka różnica w wytrzymałości osi?
firefoks Napisano 23 Września 2014 Napisano 23 Września 2014 Jeżeli ważysz więcej niż 50 kg to pozostaje jedynie wymiana piasty na wersję z kasetą. Oś pełna też się wygina przy wolnobiegu ale rzadko pęka. Nie chodzi tu o różnicę w wytrzymałości osi,a o różnicę w rozkładzie sił działających na oś.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.