Gość forestowy Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Chciałbym skompletować zestaw podstawowych narzędzi do serwisowania mojego roweru. Będę serwisował tylko swój rower, interesuje mnie przyzwoity zestaw czyli bez badziewia, ale też bez drogich kluczy dla profesjonalistów (warsztatów).Na przyzwoite wyglądają mi narzędzia bitula. To chyba kolega z forum. Co sądzicie ? Rower to Kross Evado 5.0 Widelec: SR Suntour NCX-D LO Lite Korba Shimano Alivio M431Suport: BuchelŁańcuch: Shimano HG53Kaseta / Wolnobieg : Shimano Alivio HG50-9Piasta przód: Shimano FHM475 Piasta tył: Shimano RHM475 Stery: VP A41AC Semi-Integrated Jakie narzędzia do tego kupić ? Generalnie mam problem z doborem bo samych kluczy do korb widzę kilka rodzajów......Podobnie z rozmiarami kluczy do konusów. Bacik, przymiar do łańcucha to wiadomo. Imbusy, torxy, klucze płaskie i nasadowe, śrubokręty mam już w domu. Jeśli to ma znaczenie to po zajechaniu korby i kasety wymienię co najmniej na Dore
tobo Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Klucze do konusów, "płaskie" przód 13 i 17 mm, tył 15 i 17 mm. Zamiast klucza do konusów 17 mm możesz kupić kłucz płaski lub oczkowy (jeśli nakrętka jest sześciokątna) zwykły. Jeśli chcesz używać korby do momentu jej "zajechania" a potem przejśc na deore z łozyskami zewnętrznymi to wg mnie sensowniej jest zlecić zdjęcie korby i wykręcenie suportu serwisowi, bo narzędzi do demontażu obu części nie wykorzystasz do korb z suportem zewnętrznym.
Gość forestowy Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Jeśli chcesz używać korby do momentu jej "zajechania" a potem przejśc na deore z łozyskami zewnętrznymi to wg mnie sensowniej jest zlecić zdjęcie korby i wykręcenie suportu serwisowi, bo narzędzi do demontażu obu części nie wykorzystasz do korb z suportem zewnętrznym. I tego się właśnie obawiałem. Czyli klucze do obecnej korby odpuszczamy - kupie "właściwe" przy okazji jej wymiany.
tobo Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Co do bitula - oceny jakości są co najmniej bardzo dobre a ceny konkurencyjne. Raczej nie ma szansy żebyś był stratny. Właściciel firmy to użytkownik tego forum i ma opinię wiarygodnego.
djwiocha Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Sam mam kilka jego narzędzi. Warte każdej złotówki choć tych było całkiem mało. Za te wszystkie "pro" klucze czyt. Parktool czy inne musiałbym zapłacić czasem kilka razy więcej.
RedTrek Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 dosłownie kilka dni temu kupowałem klucz do korby Deore od Bitula i faktycznie mogę potwierdzić pełna profeska Zachęciły mnie pozytywne opinie tu na forum.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.