Skocz do zawartości
  • 0

Wielkość u-locka

Gość Ania

Pytanie

Napisano

Witajcie :) Przepraszam za taki znany w końcu temat, ale przekopałam pół internetu i dalej nie mam swojego zdania.

Zakupiłam ulocka Kryptonite kryptolok series 2 LS (10,2 x 29,2cm) do mojego zwykłego starego miejskiego roweru. Brałam wersję dłuższą z myślą o zapinaniu w przyszłości dwóch podobnych rowerów na wycieczkach po mieście, ale jak zobaczyłam na żywo jakie ten u lock ma wymiary to nie wiem czy go nie wymienić na inny, mniejszy (swoją drogą, nie miałam pojęcia że podane przez producenta wymiary są wymiarami wewnętrznymi..). Niby im większy tym łatwiej się podpiąć, ale jak będzie luźno wisiał na ramie to łatwiej będzie potencjalnemu złoczyńcowi coś przy nim majstrować (koła mam na śruby i raczej będę przypinać się za ramę).

Zaczęłam się zastanawiać albo nad Kryptolokiem s2 standard (10,2 x 22,9cm) , albo nad Evolution Mini 8,3 x 24cm (ale to tylko 5 cm krótszy ale jednak węższy) lub nad Evolution 7 Mini 8,3 x 17,8cm (dołączoną linkę na co dzień zostawiłabym w domu).

O różnicy w poziomie zabezpieczeń wiem, nie wiem tylko jaką wielkość wybrać by przypinać rower bez większych problemów, czasem może dwa na raz. Z ulocka będę korzystać codziennie, rower będzie obładowany i przeraża mnie wizja tak wielkiego pręta (czy nie wyglądałoby to dość groteskowo, stary mieszczuch i takie wielkie zabezpieczenie? wiem, bezpieczeństwo przede wszystkim.. ;)

Proszę pomóżcie, bo już mam mętlik w głowie. Macie jakieś doświadczenia z tymi modelami w kwestii ergonomii?

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ja wiem, mój Kryptonite Evolution 4 ma długość całkowitą (po zamknięciu) około 29 cm i moim zdaniem jest to dobry wymiar; czasami się zdarza że trzeba unieść rower w powietrze żeby się do czegoś przypiąć, ale 90% barierek czy stojaków ogarnia. Z krótszym byłoby czasami sporo problemów i odpadałaby możliwość przypięcia się za tylne widełki z kołem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...