tomeq77 Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Mam już dosyć leciwy rower Romet Canyon. Chcę go wymienić na coś lepszego/nowszego/lżejszego itp. Niestety nie mam czasu i możliwości (bo sklepy daleko) na chodzenie po sklepach i przymiarki, więc planuję zakup online. Pytanie: jak mogę obliczyć jaki rozmiar ramy ma mój obecny rower?
Herman88 Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Obliczyć? Bierzesz miarę i mierzysz. Rozmiar ramy to odległość od osi suportu do końca rury podsiodłowej. Przeliczyć możesz jedynie uzyskany wynik w centymetrach na cale. Wystarczy podzielić przez 2,54. Dobrze też pomierzyć inne wymiary ramy i szukać czegoś o zbliżonej geometrii jeżeli stara ramka Ci odpowiadała. Tu masz rysunek co i jak mierzyć.
tomeq77 Napisano 22 Września 2014 Autor Napisano 22 Września 2014 OK. W takim razie co mam zmierzyć tą miarą co ją wezmę? Co to jest to 19" czy 20"?
Herman88 Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Edytowałem posta. Teraz wszystko powinno być jasne Polecam też poczytać FAQ. Tam przecież wszystko jest. Np. to http://www.forumrowerowe.org/topic/41818-geometria-roweru/
Tofi Napisano 23 Września 2014 Napisano 23 Września 2014 OK. W takim razie co mam zmierzyć tą miarą co ją wezmę? Co to jest to 19" czy 20"? 19'' = dziewiętnaście cali1''=25,4 mm Przykładasz jeden koniec miarki do osi pedałów a drugi do końca rury podsiodłowej (tam gdzie jest klamra zaciskająca sztycę, a nie aż do siodełka). Wychodzi ci długość w cm. Dzielisz przez 2,54 i masz długość w calach. Oczywiście w sklepie możesz natrafić na nietypowe określenie miar jak np. S, M, L, XL, ale wtedy albo masz w kieszeni miarę aby to sprawdzić, albo "sprzedawca 'chętnie pomogę!' proszony do alejki z rowerami". Przeważnie się spotyka dwa ciągi rozmiarowe 16'', 18'', 20'', 22'' oraz 15'', 17'', 19'', 21'', zatem orientacyjnie możesz ocenić czy odpowiednia litera, np. M - medium (średni rozmiar) tobie będzie pasował lub nie. Jeżeli dokładniej przejrzysz forum, to się okaże, że rozmiar ramy to tylko orientacyjny wymiar, a liczy się geometria. Najważniejsze co musisz wiedzieć z "geometrii" roweru to przekrok, tj. odległość od ziemi do górnej rury (często jest ona pochyła, więc uśrednia się tą wartość podając wysokość w jej połowie), tak aby przy każdym zsiadaniu nie uderzać klejnotami w ramę. Zmierz w domu jaką masz długość od kroku do podłogi i podaj tą długość sprzedawcy. Jeżeli kupujesz przez internet to z reguły też masz podaną tą wartość.
Herman88 Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 Przykładasz jeden koniec miarki do osi pedałów a drugi do końca rury podsiodłowej Nie pisz bzdur. Do osi suportu jak już, a nie do osi pedałów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.