Gość Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Okazało się, że mam wżery w konusach piasty przedniej SF-A202. Konusy kosztują ok. 1,50 zł, ale pojawił się mały problemik...Otóż nowe są za długie i po dokręceniu przeciwnakrętek ośki wystają z obydwu stron po jakieś 2mm. Czyli zdecydowanie za mało Szukałem info o tych piastach w necie, ale znalazłem tylko to http://ibikes.cl/catalogo/index.php?route=product/product&product_id=397 Czyli Kross wsadził do mojego roweru jakiś egzotyczny wynalazek Na razie dokręciłem tylko 1 przeciwnakrętkę, skręciłem konusy tak że nie ma luzu i koło obraca się lekko. Po przejechaniu ok. 25 km wszystko jest niby OK, ale czy na długo? Na upartego można by posmarować ośkę przed nakręceniem konusa od strony bez przeciwnakrętki jakimś klejem epoksydowym i kontrować tylko z 1 strony, Czy jednak kupić nową piastę, co niestety wiąże się z przeplataniem koła.
Centek Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Zabierz stary konus i nakrętkę kontrującą na wzór i zrób tournee po wszystkich sklepach rowerowych w okolicy - na bank znajdziesz pasujące konusy - jak nie luzem to w zestawie z ośką. Jeśli konus będzie za niski to dobierasz grubszą nakrętkę kontrującą. Może nawet do obecnych konusów dobierzesz cieńsze nakrętki i po problemie.
Gość Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Zabierz stary konus i nakrętkę kontrującą na wzór i zrób tournee po wszystkich sklepach rowerowych w okolicy - na bank znajdziesz pasujące konusy - jak nie luzem to w zestawie z ośką. Jeśli konus będzie za niski to dobierasz grubszą nakrętkę kontrującą. Może nawet do obecnych konusów dobierzesz cieńsze nakrętki i po problemie. Stare konusy mają długość 12,5 mm, zaś średnica gwintu wewnętrznego mierzona suwmiarką to 9,1mm. Natomiast kontry maja grubość 4,9 mm i chyba 5 zwojów, czyli skok gwintu to chyba 1 mm. Nie wiem, czy znajdzie się cieńsze nakrętki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.