Skocz do zawartości

[napęd] uporządkowanie napędu

kal800

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, postaram się być precyzyjny jak się da :) może tym razem mój post nie trafi na śmietnik...

Oto mój aktualny napęd:

• SL-M748 - (na marginesie - nie mogę znaleźć tych manetek w żadnym katalogu - co to za dziwadło?)
  • FD-M761A
  • RD-M760
  • FH-M760
  • FC-MC34
  • CS-M737
  • CN-IG90

Problemem staje się mechanizm korbowy, który woła o wymianę - stuki, przeskakiwania łańcucha, itp. Pytanie moje jest takie, czy mogę po prostu wymienić korbę na FC-M760 albo FC-M770 a resztę napędu (czyli kasetka i łańcuch) później, czy powinienem wymienić całość od razu - korba, łańcuch, kasetka, manetki? 

Napisano

Jakie znowu dziwadło. To manetki XT pod 8 sp. Chciał bym takie mieć.

Korbę wymieniasz na jaką chcesz plus łańcuch. To z kolei pociąga zazwyczaj wymianę kasety. Co manetek to wymieniasz jak chcesz przejść z kasetą na więcej przełożeń.

Napisano

8-mio rzędowy napęd mi jak najbardziej styka, ale problemem staje się dostępność części - ostatnia 8-rzędówka XT była chyba w 1998 :) - szukanie części po e-bayach trochę mi średnio zaczyna pasować, więc chyba przejdę na 9. 

Czyli korba na łańcuch HG92 pojedzie z łańcuchem IG? To kwestia paruset km, bo pewnie na wiosnę wymienię całą resztę...

Jakie znowu dziwadło. To manetki XT pod 8 sp. Chciał bym takie mieć.

Korbę wymieniasz na jaką chcesz plus łańcuch. To z kolei pociąga zazwyczaj wymianę kasety. Co manetek to wymieniasz jak chcesz przejść z kasetą na więcej przełożeń.

Dziwadło, o tyle, że w 1998 były w katalogu SL-M740, a rok później już SL-M750 - 9cio biegowe. SL-M748 nie mogę nigdzie znaleźć, no i nawet nie ma oznaczenia XT. 

Napisano

Pod ten napęd nie ma części wyżej niż Alivio z kaset i manetek. Manetki masz więc w czym problem?? Że kaseta będzie nie na pająku??

Co do IG to u mnie na korbie pod 9 sp pracował idealnie. Czy z korbą 10-wą będzie tak samo to nie mam pojęcia.

W kwestii tych manetek XT to nie wszystkie miały napisy. Były "skromniejsze" wersje podobne do uwczesnego XTR'a i takie masz. Ich wadą był o zgrozo właśnie brak loga i cena co mnie dzisiaj śmieszy bo za nowe bym i z 3 stówy dał bez mrugnięcia okiem. 

Napisano

Są zasady i trzeba się stosować. Mnie też to spotkało.

Odpowiadając co do korby z osią zintegrowaną to nie wiem jaką masz ramę skoro jeszcze tam STX był ale raczej na pewno masz standardowa szerokość mufy więc wkład suportu nie stanowi problemu. Dla pewności jednak zmierz szerokość mufy.

Napisano

Manetki działają idealnie, więc nie ma problemu - zastanawiałem się tylko dlaczego ich nie ma w katalogach shimano...

wstawię więc nową korbę i nowy łańcuch IG - moja kasetka powinna dać radę.

jak wygląda kwestia doboru mechanizmów HT2 do konkretnych ram? W sklepach widzę tylko adnotacje "pasuje do większości ram rowerowych", ma ktoś linka z informacją na ten temat?

Pod ten napęd nie ma części wyżej niż Alivio z kaset i manetek. Manetki masz więc w czym problem?? Że kaseta będzie nie na pająku??

Co do IG to u mnie na korbie pod 9 sp pracował idealnie. Czy z korbą 10-wą będzie tak samo to nie mam pojęcia.

W kwestii tych manetek XT to nie wszystkie miały napisy. Były "skromniejsze" wersje podobne do uwczesnego XTR'a i takie masz. Ich wadą był o zgrozo właśnie brak loga i cena co mnie dzisiaj śmieszy bo za nowe bym i z 3 stówy dał bez mrugnięcia okiem. 

Dobra, wszystko jasne. Całe szczęście, jest na necie pełna specyfikacja mojego roweru. 

68mm english - szerokość mufy

110 mm - długość osi

czyli powinno pasować wszystko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...