Skocz do zawartości

[opony] Poszukuję opon 28 x 1.75 w teren.

majowy86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jak w temacie, poszukuję opon w teren 28 x 1.75. Aktualnie jeżdzę na Smart Sam'ach od Shwalbe. Rower Staiger Utah 28". Raczej nic szerszego tam nie wsadzę, a poszukuję jakiejś alternatywy. Czegoś co sprawdzi się lepiej w terenie. Wiem, że mam słabą bazę pod jazdę w terenie, ale może ktoś doświadczony mi coś napiszę. Szukałem na alledrogo i marne rezultaty. Wyskoczyły mi jakieś marne opony miejskie.

Za podpowiedzi z góry dzięki!  :thanks:

Napisano

Wydaje mi się, że dobiłeś do ograniczenia konstrukcyjnego roweru. Opon stricte terenowych nie produkuje się w rozmiarach mniejszych niż 2.0, a najpopularniejszym rozmiarem jest 2.1-2.2. Możesz próbować opon cyclocross'owych, typu Maxxis Mimo CX, ale nie wydaje mi się, żeby spełniły Twoje oczekiwania.

Napisano

Właśnie się tego obawiałem, że opona Smart Sam 28 x 1.75 to maksimum co można wcisnąć szczególnie na tył do mojego roweru. Nie sugerowałem się jakoś tym w jakim terenie będę pokonywał kilometry. Teraz, gdy pojeździłem w terenie zobaczyłem jaki to "fun". Po asfalcie też jeździłem, ale przeraża mnie to co robią kierowcy na drogach w stosunku do rowerzystów. Cóż... Czeka mnie w przyszłości budowa roweru. Jak na razie będę się cieszył tym co mam, bo to też dla mnie przyjemność kiedy pokonuje się leśne ścieżki. Bezdroża i ciężki teren musi poczekać. Dziękuje za wszystkie odpowiedzi doświadczonych użytkowników forum i życzę miłego niedzielnego dnia!  :thanks:   :thumbsup:

Napisano

Z mojego doświadczenie opona to nie tylko rozmiar jest ważny ale przede wszystkim bieżnik. Niestety nie mam doświadczenie w 28' ale w 26' X_King był dobrą oponą w teren. Nie wiem też co dla ciebie znaczy dobre opony w teren ale X-King jest tez używany w cyclocross czyli kolarstwie terenowym na kołach 28’’.

http://www.conti-online.com/www/bicycle_de_en/themes/cross/CycloXKing_en.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...