Skocz do zawartości

[Rower] Przesiadka z Krossa A8 na Cube Race One 29er

KrossA8

Rekomendowane odpowiedzi

A teraz co o "telepaniu" napiszecie. Bo ja po przesiadce z 26 na 27,5 czuję róznicę że mniej trzepie, może nie jakoś spektakularnie, ale jednak czuję. A wy..?

Wniosek z tego prosty na 29erze odczulbys to jeszcze bardziej. Ja odczulem to bardzo mocno, szybkie szutrowki na ktorych cos czulem na 26, na 29erze jak dywanik. Techniczne fragmenty duzo mniej odczuwalne na ciele. Dodatkowo duzo bardziej komfortowa pozycja, przy lepszych osiagach, calosc owocuje wieksza radoscia z jazdy i duzo wiekszymi przebiegami.

Edytowane przez Pulse

Ja odczulem mocniej niz zakladalem, bardzo duza poprawa. Im wieksze kolo tym wieksza roznica w tym temacie, stad przy przesiadce z 26 na 29, bedzie wieksza roznica w tym aspekcie niz przy przesiadce z 26 na 27.5. To wydaje mi sie bezdyskusyjne ;)

Inna sprawa to odpowiednia masa kol, zeby nie zrobic mula.

Edytowane przez Pulse

To powiem wam ze najbardizej odczułem na podjazdach , latwiej się rower spina po nierównosciach (tylne kolo mniej ucieka czy slizga się). Potem w dół , nie trzeba tak omijać przeszkód, można bardziej jechać "na wprost", a dopiero na 3cim miejscu na płaskim że mniej "trzepie". Czyli im trudniejszy (czyli bardziej górski) teren tym większe zalety wiekszego kola wychodzą.

Gość PiotrKorus

Czyli podsumujmy - 29 jak nie jest lekki to jest mułem ...

A teraz co o "telepaniu" napiszecie. Bo ja po przesiadce z 26 na 27,5 czuję róznicę że mniej trzepie, może nie jakoś spektakularnie, ale jednak czuję. A wy..?

Absolutny sprzeciw :). Mułem jest pewnie kolarz co 29 atutow nie jest w stanie wykorzystać. Nie mam problemów z niczym i czasy mam lepsze. Moja 29 jest szybsza bo lepiej przechodzi piach, i błoto. Jest stabilnejszy w jeździe na wprost na śląskim. Większa ma ingeruje pędu. To wykorzystuje i łącznie jestem szybszy od 26.

Jeżeli ktoś nie ma lepszych czasów to topografia trasy mówiła od samego początku "nie zyskasz kupując większe kolo".

Absolutny sprzeciw :). Mułem jest pewnie kolarz co 29 atutow nie jest w stanie wykorzystać. Nie mam problemów z niczym i czasy mam lepsze. Moja 29 jest szybsza bo lepiej przechodzi piach, i błoto. Jest stabilnejszy w jeździe na wprost na śląskim. Większa ma ingeruje pędu. To wykorzystuje i łącznie jestem szybszy od 26.

Całkowicie się zgadzam. Piach, błoto zjady i pewności w prowadzeniu roweru to największa przewaga 29 nad 26.

• 3 miesiące temu...
Jest stabilnejszy w jeździe na wprost

Powitać

Jestem użytkownikiem 26, wszystko biorę na logikę i jak na razie wszystko się zgadza, ale co z jazdą w ciasnych zakrętach, efekt żyroskopowy to czysta fizyka, chętnie poczytam o doznaniach z tym związanych.

pozdrower

Edytowane przez drchlubicz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...