cervandes Napisano 20 Września 2014 Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Witajcie. Nowy dział powstał, koniecznie musiałem więc coś wydrutować na podwórku. Na początku sezonu musiałem wymienić konusy, niestety nowe miały bardzo delikatne pierścienie uszczelniające, w rezultacie smar po stronie kasety błyskawicznie łapał syf i koło trzeszczało. Drugi raz w tym sezonie musiałem czyścić piastę bo nie lubię jakichkolwiek nieprzyjemnych dźwięków. I tak oto - składając doszedłem do wniosku, że trzeba poprawić uszczelnienie piasty. Z nakrętki od wody mineralnej zrobiłem kółeczko, wycięte idealnie na wymiar wewnętrzny bębenka. Luz jest dosłownie na włos. Otworek ciut mniejszy niż średnica konusa - no i nabiłem moją uszczelkę na konus. Skręciłem, kontra na miejscu i w drogę. Ciekawe jak się mój patent spisze Pozdrawiam Edytowane 20 Września 2014 przez cervandes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 20 Września 2014 Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Błąd w temacie - DIY jeśli już Poza tym... ciekawy patent/usprawnienie Edytowane 20 Września 2014 przez dziobolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2014 racja, literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 20 Września 2014 Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Tak na przyszłość polecam usuwanie danych EXIF i GPS z fotek No chyba że miejsce zamieszkania to nie tajemnica . Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ja u siebie dałem po prostu uszczelniecz 25x33x4 5zł sztuka. Są też inne nietypowe rozmiary ale patent z korkiem też spoko. Mój patent do dorabianych adapterów. http://zapodaj.net/e2df68402ce51.jpg.html http://zapodaj.net/84da616ad9f91.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Gdzie takie uszczelniacze można kupić? Bo może dodałbym jeszcze jedno kółeczko, gumowe, aby całkiem wyeliminować wolną przestrzeń? Podejrzewam, że i tak teraz jest o niebo lepiej niż z wyfiletowanym łożyskiem... ale skoro można jeszcze coś pokombinować, to dlaczego nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 22 Września 2014 Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) To uszczelnienie to simering ... podchodzisz do pierwszego sporego punktu z łożyskami i uszczelniaczami podajesz rozmiar i jak taki występuje kupujesz go za kilka zł. Rozmiar podajemy w kolejności śr. wewn x śr. zewn x grubość ... a jaki potrzebujesz musisz zmierzyć Zauważ ze kolega uszczelnia piastę QR 15 czy 20 a na łożyskach "maszynowych" a ty (najprawdopodobniej) uszczelniasz bębenek na kontrze ... Trzeba to dobrze pomierzyć i przemyśleć czy dasz rade zmieścić tam simering. Pozdro Edytowane 22 Września 2014 przez rzezniol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 22 Września 2014 Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) Zmierzyc śr wewnętrzną i ośkę i poszukac w necie jakie są simeringi. Z doświadczenia wiem że są nawet bardzo nietypowe rozmiary. W najbliższym sklepie z łożyskami nie koniecznie muszą miec. U mnie w sklepie chcieli mi takie sprowadzic za 90zł sztuka . W sieci znalazłem za 5 zł sztuka. Naprawdę polecam sprawdzic w necie jakie są dostępne wymiary uszczelniaczy. Edytowane 22 Września 2014 przez Roonin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 30 Września 2014 Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Ciekawe jak się mój patent spisze Wrzucanie czegoś czego się nawet jeszcze nie przetestowało jest moim zdaniem trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 26 Października 2014 Udostępnij Napisano 26 Października 2014 co tu testowac, zwykly fajny uszczelniacz. robiles go otwornica? czy wiertarka;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Lutownicą. W połączeniu z moją zręcznością wyszło tip top. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi