jarek135 Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Witam, Planuję zakup dwóch rowerów: Ja: 176cm wzrostu 83cm przekrok Żona: 165cm wzrostu 77cm przekrok 27,5 http://www.radon-bikes.de/bikes/mountainbike/hardtail/zr-race-275/zr-race-275-70/ 29 http://www.radon-bikes.de/bikes/mountainbike/hardtail/zr-race-29/zr-race-29-70/ Osprzęt Radona 27,5Race 7.0 jest moim zdaniem lepszy od 29Race 7.0, ale proszę was o opinie. Ja w sklepie "przymierzałem się" do Scott'ów, bo Radona nie mam gdzie przymierzyć. ( geometria w miarę podobna na moje oko ) I się zastanawiam, czy np. dla mnie będzie lepszy 27,5 20" ( na 18" wchodzę spokojnie, 20" nie mierzyłem ), czy 29 18"? Na 29 jestem trochę nakręcony i IMHO lepiej się toczy, przyjemniej się jeździ... Ale ta 29 Scale M mogła by być trochę dłuższa w moim odczuciu, ale może się mylę i stąd moje pytanie odnośnie 27,5 20", bo o ile przekrok byłby ok, to rower dłuższy. Żona natomiast nie mogła przymierzyć 29" S'ki, bo nie mieli na stanie, w poniedziałek ma być. Ale poprawcie mnie, jeśli zbytnio próbuje się dla Nas w te 29" pchać.
grzesiowu Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 tak czy siak wszystko idzie z nogi ... 29 jest szybszy ale to się nie bierze z powietrza więc pytanie czy żonce najbardziej zależy na szybkości, czy lubi dawać z nogi i w ogóle co na tych rowerach macie zamiar robić
jarek135 Napisano 20 Września 2014 Autor Napisano 20 Września 2014 Jazda po lasach, ścieżkach leśnych z korzeniami, zjazdy podjazdy to najcięższe drogi, jakie się spodziewam. Dojazdy do lasów po ścieżkach i ewentualne jazdy po ścieżkach planuję pokonywać jak najszybciej się da... Oczywiście rower żagla nie ma i rowerzysta musi go napędzić.
Rulez Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Zarówno przy 27,5" jak 29" ramy są długie, obydwa rozmiary koła powinny być rozpatrywane maks. 18" .
jarek135 Napisano 20 Września 2014 Autor Napisano 20 Września 2014 A coś o osprzęcie porównując oba rowery Panowie napiszecie, albo może jeszcze coś zaproponujecie? Trochę mnie ten FOX zniechęca, trochę się naczytałem o lepszych możliwości ustawienia rock shox'a i no cóż, boję się wydać tyle kasy i czuć niesmak. Koła natomiast w większości polecane DT swiss. Jednak w tym przypadku piasty są bez systemu Ratchet, więc nie wiem czy to taka duża różnica względem Mavic'a? Jeszcze jest inna kaseta, no i ostatecznie te 0,5kg 29 jest cięższa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.