Gambit07 Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Część , mam taki problem , na wakacjach w lipcu codziennie przez miesiąc robiłem trasę co 2-gi dzień 80 km w czym był podjazd pod Rejviz czyli ok 9km i co drugi ok 50km, trasę tą robiłem często ze średnią 26-28 na specu stumpjumer fsr (na pełnym zawieszeniu) po asfalcie. Jadłem w sumie wszystko ,wpierniczałem chipsy ogl. na co miałem ochotę ważyłem 67kg przy 184-6 cm wzrostu. w sierpniu wiadomo pogoda było do D ale starałem się jeździć przynajmniej po 40 km od 3-4 razy w tygodniu średnia dalej ok 26 ale od początku września jest zemną jakaś masakra średnia waha się od 24-25 i to dzięki koledze który jedzie w sumie cały czas siedzi na zmianie (na wakacjach jeździłem tylko sam) . Nie mam normalnie sił pedałować w domu nie czuje mięśni ale ogl. zmęczenie. Ost. gdy zaczynałem jeździć miałem przez minute strasznie szybkie tępo (dosyć bolesne w klatce piersiowej) ale po ok min przechodziło, na rowerze od początku wakacji non-stop mam kaszel i dziwną ślinę, flegmę np. po wypiciu wody muszę to cholerstwo wypluć i tak co kilka min. Nw. miał ktoś tak lub może ktoś wie co się dzieje? po prostu mnie odcina, na początku jakoś jadę jest w miarę ok a po 20 km już powoli zdycham . Byłem u lekarza zrobili mi ekg i rentgen. EKG wyszło dobrze rentgen jeszcze nw. muszę odebrać wyniki i udać się do kardiologa . doradźcie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Dobrze, że poszedłeś do lekarza, bo w sprawach zdrowotnych my Ci nie doradzimy. Może brak mocy jest skutkiem przetrenowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegieton Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Ja na Twoim miejscu spróbowałbym przez jakiś czas odżywiać się zdrowo (i ilościowo może trochę więcej). A takie odcięcie po 10-20 km czasami mi się zdarza, gdy jadę na jakąś długą trasę. Myślę, że to dlatego, że długie trasy zaczynam bardzo wcześnie rano i organizm jest jeszcze nierozgrzany, zaspany. Przechodzi po 5-10km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gambit07 Napisano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Dobrze, że poszedłeś do lekarza, bo w sprawach zdrowotnych my Ci nie doradzimy. Może brak mocy jest skutkiem przetrenowania? Nie wiem czym przejawia się przetrenowanie,ale to raczej nie to, trasy we wrześniu to max 50km wczoraj 60km i dziś już nie byłem wstanie iść na rower bo nie mam siły . Robimy je ok 17 może 18 w sumie pogoda wręcz idealna na rower 24 stopnie nie gorąco. Wcześniej przez ok 3 lata nie miałem takiej deprechy z mocą, dziś kumpel się śmiał że jak wstawię silnik to bd mogli iść , a mi nie do śmiechu . Bo to denerwujące że on pod górkę zrywa mnie a kiedyś było na odwrót i on ciska 17-20 km/h a ja 12 potem czeka jak na jakąś kalekę ,db. na rower idę dopiero w niedzielę . i po tych 20 km nie mam po prostu siły na kolejne 30 km nie przechodzi . Ja na Twoim miejscu spróbowałbym przez jakiś czas odżywiać się zdrowo (i ilościowo może trochę więcej). A takie odcięcie po 10-20 km czasami mi się zdarza, gdy jadę na jakąś długą trasę. Myślę, że to dlatego, że długie trasy zaczynam bardzo wcześnie rano i organizm jest jeszcze nierozgrzany, zaspany. Przechodzi po 5-10km. odżywiam się w miarę zdrowo codziennie 500ml jogobelli jabłkowa lub truskawkowa płatki na mleku rano i zazwyczaj pierś z kury na obiad . od 8-14 godziny nic nie jem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegieton Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Może zrób sobie tydzień czy dwa przerwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Po prostu chudzina z Ciebie, przy tym wzroście powinno być 80 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Twój organizm daje Ci wyraźne znaki i naucz się je odczytywać. Odpocznij kilka dni a nawet tydzień jak będzie trzeba. Czasami dzień odpoczynku to za mało. Zaraz pewnie znajdą się "magicy", którzy stwierdzą, że masz depresję, anemię, bulimię, HIV, AIDS, wirus EBOLA i jeszcze jakąś nieznaną dotąd chorobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LazyPete Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 wg mnie to kwestia odżywiania. Dostarczasz organizmowi za mało węglowodanów. Spróbuj następnym razem zjeść jakiś konkretny obiad przed jazdą, np z makaronem, albo ryżem, powinienes mieć więcej mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pegieton Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 A tak właściwie to czemu nic nie jesz przez aż 6 godzin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
firefoks Napisano 19 Września 2014 Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Zaraz pewnie znajdą się "magicy", którzy stwierdzą, że masz depresję, anemię, bulimię, HIV, AIDS, wirus EBOLA i jeszcze jakąś nieznaną dotąd chorobę Albo figurę modelki, bo u nich waga = wzrost minus 120 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 20 Września 2014 Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Za malo energii dostarczasz i nie dajesz sobie odpoczynku. Dlatego jest jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 20 Września 2014 Udostępnij Napisano 20 Września 2014 Kolego, przedewszystkim sen. Minimum 8h/dobę. Odstaw rower na tydzień dwa, rób jedynie bardzo spokojne godzinne przejażdżki które pomagają w regeneracji. Jesteś wypalony i przemęczony. Zobaczysz po tych dwóch tygodniach jaka moc będzie. Organizm się odbuduje z nawiązką. O diecie nie będę wspominał bo to oczywiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.