Skocz do zawartości

[Buty SPD] Spinning zimą, szosa od wiosny

kamiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

planuję zakup butów szosowych na spinning. Obecnie posiadam buty SPD Specialized'a, model wybitnie turystyczny, sznurowany, dość ciężki.. Na rekreacje do lasu na MTB w sam raz ale na spinning czy nawet ściganie się niestety się nie nadaje.

Od wiosny planuję przesiąść się na szosę ze względu na stary w Tri i pod to planuję też zakup butów. Problem w tym, że pedały szosowe to standard SPD-SL, a na spinningu maszyny mają zwykłe SPD i noski z drugiej strony.

Przechodzę do pytania :)

Czy lepiej darować sobie w szosie pedały SPD-SL na rzecz zwykłych SPD (różnica w przeniesieniu mocy)? Czy może teraz do butów szosowych kupić bloki zwykłe SPD (pasują w ogóle do butów szosowych?) na spinning a na wiosnę założyć SPD-SL i czasem je sobie przekładać na zmianę, niszcząc pewnie przy tym trochę but. Czy może jeszcze co innego (jakieś przejściówki, adaptory i inne cuda..)

Najlpiej na spinningu jechać w dotychczasowych butach spd. Nic nie musisz kupować. A o sekundy na spinningu nie walczysz, więc olej buty szosowe. Jak kupisz szosówkę, to sobie kupisz szosowe buty i do tego pedały szosowe z szosowymi blokami. A na spinning, to możesz mieć spokojnie turystyki z spd. Luz, bracie. 

Masz jakiś fajny klub z dobrymi kolarskimi trenerami koło siebie, czy też zamierzasz samemu kręcić na spinningu wedle swoich planów (jak to kontrolować na siłowni - tętno masz, ale kadencja, prędkość, "dystans")?

Co do spinningu chodzi mi bardziej o zwyczajną wygodę.. są słabo wentylowane, ciężkie.. i po dwóch godzinach jazdy w sali bez klimy mam ochotę je wyrzucić. Niestety taki urok pierwszego "niekontrolowanego" zakupu :)

Mam klub koło siebie, a raczej siłownię z zajęciami spinningu. Brałem udział w różnych zajęciach i wybrałem sobie takie typowo pod kolarstwo, bez żadnej gimnastyki na rowerze. Na spinningu jadę raczej pod tętno + jak jadę w zajęciach grupowych to też pod przygotowany program czy też wyimaginowaną trasę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...