Mr0czny Napisano 17 Września 2014 Napisano 17 Września 2014 Witam Do tej pory śmigałem sobie po okolicach Jury Krak - Cz i do tego świetnie spisywały się Geax Mezcal (no poza luźnym piachem ale to się da objechać). Teraz szukam zestawu opon który da radę w górach. Rozmiar 29x2.3 lub 29x2.25 Wstępnie wybrałem Geax Gato lub znalazłem dzisiaj Geax Goma (mało opinii) Może ktoś coś poleci bo czas goni i za tydzień wybieram sie na Pilsko.
jasinski21444 Napisano 17 Września 2014 Napisano 17 Września 2014 Gato odpuść bo na mokrych kamieniach tańczy . Geax Goma , Specialized Butcher SX albo Control , Continental Trail King - to mogę polecić.
robertocarlos Napisano 17 Września 2014 Napisano 17 Września 2014 Ja przewaznie jezdze po beskidzie slaskim i z dotychczasowych oponek jakie mi najbardziej pasowaly to Schwalbe Rocket Ron-y..Sa super na suche ,mokre ,twarde i grzazkie ,korzenie tez pokonuja przyzwoicie jak i w blocie dawaly rade (nie przylepialo sie tez bloto jak w innych oponkach)..Dla mnie one byly najlepsze i jak dojade obecne kupuje Rocket Ron-y ponownie..Dodam ze jezdze hardtailem i nie wiem czy w AM sie sprawdzi ta oponka ,jednak dalem rade przejechac wiekszosc szlakow i bezdrozy beskidu w kazdych warunkach..jedyny minus ze szybko sie scieraja ale wiadomo ze duzo zalezy od wagi ,cisnienia ,techniki jazdy jak i tego po czym smigamy..
Mr0czny Napisano 18 Września 2014 Autor Napisano 18 Września 2014 przeznaczenie głównie beskid sląski opony będa używane tylko w gory, na ine okazje przekąłdka na mezcale -> robertocarlos czytam tak sobie opinie o tych Rocket Ronach i za dobrze to one sie nie prezentują głonie chodzi o wrażliwośc na uszkodzenia a może Schwalbe Nobby Nic w rozmiarze 29x2.25
jahoo84 Napisano 18 Września 2014 Napisano 18 Września 2014 Jeżeli nobby nic to nie w wersji performance, mam je od paru miesięcy i jestem zawiedziony, mieszanka gumy jest za twarda i nawet przy niskich ciśnieniach opona niezbyt dobrze radzi sobie w terenie. Myślę nad wersja evo ale jak sobie przypomnę co ja przechodziłem jak miałem te opony na koło 26, co chwile je przebijałem a raz porządnie rozdarłem- ścianki boczne są grubości "kartki papieru"
jasinski21444 Napisano 18 Września 2014 Napisano 18 Września 2014 Mountain King też jest szmaciany równie co NN czy RoRo
Ros Napisano 18 Września 2014 Napisano 18 Września 2014 W innych wątkach w teren były polecane Geax Saguaro oraz WTB Nano - wadą (przynajmniej w wersji zwijanej) jest cena.
Sol Napisano 18 Września 2014 Napisano 18 Września 2014 Nobby Nic 2.25 wystarczą spokojnie. To dobre i uniwersalne laczki, pod warunkiem że w wersji SnakeSkin lub DoubleDefense. To po pierwsze primo. Po drugie na sezon 2015 zmienili bieżnik na jeszcze bardziej terenowy.
robertocarlos Napisano 18 Września 2014 Napisano 18 Września 2014 za dobrze to one sie nie prezentują głonie chodzi o wrażliwośc na uszkodzenia Kazda opona ma wady jednak majac je 2 razy nie zlapalem ani razu kapcia gdzie na Conti czy Maxxisach zlapalem po dwa w krotszym czasie uzytkowania.Faktycznie szybko sie zdieraja ale czytalem gdzies ze sa one dla osob lzejszych bardziej przeznaczone..Ja waze 75 kg i u mnie spisywaly sie bardzo dobrze..Mialem Continentale Mountain Kingi i tez je chwale ,bardzo dobre opony ale Schwalbe RR pasowaly mi bardziej a dojezdzalem je na takich szlakach jak Skrzyczne-Barania gora,Czantoria-Stozek-kiczory-kubalonka, wisla -trzy kopce-orlowa-rownica i wiele innych szlakow gdzie bylo mase ostrych kamieni ,korzeni,blota itd..Jezeli myuslisz o oponach wytrzymalych na zdzieranie bieznika bardziej niz inne to o RR mozesz zapomniec..Mi wytrzymywaly po 2500-3000 tys i wymienialem bo juz bieznik byl w wiekszej polowie zdarty..Duzo zalezy tez od wielu czynnikow jak technika jaka sie jezdzi ,cisnienie jakie bijemy czy wlasnie waga,bo u jednego opona wytrzyma dluzej u innego bedzie sie sypac po krotkim czasie.. Dotychczas uzywalem Schwalbe Rocket Rony,Continental Mountain King a teraz mam Maxxis Crossmark bo kupilem w super cenie dwie nowki..
jestercup Napisano 18 Września 2014 Napisano 18 Września 2014 Maxxis IKON daja rade. Beskidy bez problemu. Mam je juz od poczatku sezonu i polecam.
MartinH Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Dokładnie, popieram przedmówcę, w Beskidach idą wszystko, ewentualnie jeśli mają to być opony tylko na góry to wziąłbym na przód Ardenta lub Ardenta Race'a
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.