Killaz Napisano 15 Września 2014 Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Witam,Ostatnio uparłem się na 29era, ale gdziekolwiek bym nie oglądał, gdziekolwiek nie prosił o podanie przekroku, zwykle max. na jakie mogę liczyć to 5 cm pomiędzy kroczem a ramą przy 17-18". Zastanawia mnie, czy może zwyczajnie na moje 178 cm wzrostu i ok 79-80 cm nogi nie powinienem darować sobie 29era? Co prawda nie jeżdżę po zabójczo trudnym terenie, dlatego może i te 5 cm przekroku by w zupełności wystarczyło? Ostatnio przysiadałem się do 29era, rama 17", wydawał się dobrze dopasowany, a okazało się, że przekrok to ok 79 cm, co daje 3 cm pomiędzy kroczem a ramą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 15 Września 2014 Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Mały przekrok jest niebezpieczny. Może pomyśl o ramie 16". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killaz Napisano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2014 Takie ramy ciężko dorwać. Silverback Sola 4 18" 29er ma ok. 76 cm przekroku, da to 5 cm minimum i chyba nic innego w tej cenie nie znajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 21 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ostatnio przysiadałem się do 29era, rama 17", wydawał się dobrze dopasowany, a okazało się, że przekrok to ok 79 cm, co daje 3 cm pomiędzy kroczem a ramą. i co? Dżondra zadrżały ze strachu? A poważniej, jak teren łagodny, jak nie masz bardzo stromych zjazdów gdzie może zatrzymasz się w pół drogi bo Ci się coś zablokuje to 3-5cm wystarczy. Bo to jest tak, że ludzie staja na baczność, rower pionowo i mierzą ile tam tego jest. Zatrzymaj się w terenie, naturalnie. Jedna noga, rower przechylony-miejsca sporo. Ważna jest górna rura (bo 99,9% czasu spędzasz jadąc a nie spadając z roweru) - dlatego jeśli na długość rower leży dobrze..No i jeszcze jedno - w którym miejscu mierzyłeś odległość? Bo wystarczy się lekko cofnąć na siodło lub przesunąć w przód i ta odległość się szybko zmienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Oj @anarchy cały ten wykład powinien być "wklejany" przy tego typu problemach. Ostatnio to jakaś plaga z tym miejscem na te "dżondra". Panowie, prędzej oberwiecie przy upadku kierą niż obijecie co nieco bo jest kilka cm lub nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakuza79 Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) Mam identyczne wymiary co Ty (178cm i około 80cm do krocza), a w swoim Scott'cie Aspect 950 rozmiar M mam 75cm przekroku mierzonej w linii suportu. Jeżdżę czasami w trudniejszym terenie i nie miałem nigdy obaw o klejnoty. I jak sugerują szanowni koledzy jeśli dobrze się czujesz na danym rowerze to go bierz i nie zawracaj sobie głowy przekrokiem, każdy upadek jest inny i mając "szczęście" przy 20cm przekroku można sobie co nieco obić. Edytowane 21 Września 2014 przez yakuza79 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adshaker Napisano 21 Września 2014 Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ja mam 175cm i długo się wahałem nad przesiadką na 29era. Spróbowałem w czerwcu i już nie chcę wracać na te małe kółeczka Ramę mam 17cali i spokojnie wystarcza, a przy twoich 178cm w ogóle bym się nie bał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killaz Napisano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Wiecie, jeździłem przez trzy lata Trekiem rozm. L, którego przekrok wynosił 84 cm, gdzie nogę mam w bucie 81-82 cm... A zdarzało mi się jeździł po bagnach, dosyć stromych zjazdach z korzeniami i jakoś żyję, na osprzęt też nie narzekam Z cofnięciem siodła racja, sprzedawca mierzył przekrok ok. 20 cm od sztycy, czyli 1/3 ramy, i wyszło 76-77 cm. Aczkolwiek rower już kupiony, więc po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team anarchy Napisano 22 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) czekaj, czyli miałeś rower z za wysoką ramą (i przeżyliście oba), teraz chcesz kupić niższą niż krok i się martwisz? nie, wg mnie będzie bosko, zobaczysz (a co do pytania o wzrost i 29" - tak, spokojnie możesz porywać się z koperkiem na kobyłę hehe) Edytowane 22 Września 2014 przez anarchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Killaz Napisano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Dokładnie. Kupowałem rower na zasadzie "wyrośniesz". Nie wyrosłem. Z pewnością, teraz siedzę podekscytowany czekając na kuriera, już rozumiem dlaczego kobiety tak uwielbiają robić zakupy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi