Mod Team Puklus Napisano 23 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jeżeli jego charakterystyka jest taka jak oryginalnego dampera to będzie najlepsze wyjście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 23 Września 2014 Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Jeżeli wielkość puszki , rebound tune i compression tune jest takie samo jak w katalogu to będzie ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synzbigniewa Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 (edytowane) Myślę, że to ostatnie pytanie. Mam do wyboru te o to dampery: http://allegro.pl/fox-float-rp23-boostvalve-165-dl-mont-polecam-i4575249244.html http://allegro.pl/show_item.php?item=4595812354&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Krótkie pytanie. Który? Jeśli już ma mieć, to z blokadą skoku. Jednak dostałem wiadomość, że RP23 nie blokują na kamień. Pierwsza aukcja to damper z boostvalve, blokadą skoku oraz charakterystyką M/M Drugi jest bez tych funkcji, ale z charakterystyką (wynikającą ze zdjęć) M/F. Właściciel napisał, że odchodzi się od całkowitej blokady, gdyż powoduję uszkodzenie tłumienia. Prawda? Mimo kupna full-a, często lubię jeździć po płaskim, który bardziej mi podejdzie i będę bardziej zadowolony? Edytowane 24 Września 2014 przez Synzbigniewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssij Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 obawiam się, że żaden z tych damperów nie rozwiąże problemu z dobijaniem przy odpowiednim sagu. Może oddaj swój damper do serwisu na wymianę uszczelek oraz żeby zmienili compression tune i wielkość komory, tak aby pasowało pod twoją ramę i wagę. Chyba że zależy Ci bardzo na lepszym damperze, ale może się okazać że nowo zakupiony też trzeba będzie dać do serwisu na mały tuning. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synzbigniewa Napisano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Wolę zaryzykować i kupić inny, o lepszej charakterystyce i dedykowany pod tą ramę przez producenta. Tylko nie wiem, czy warto dorzucić te 100 zł różnicy i wziąć ten droższy. Czy wykorzystam boostvalve. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsup Napisano 31 Października 2014 Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Podczepię się pod temat. Nabylem ostatnio Tranca z damperem MMonarch R. nabilem tam ze 250 psi i mam sag 15-20 % . 275 psi mozna maksymalnie . Waze ok 82 kg. Może pompka źle wskazuje? Jakbym chcial 10% SAG to nie wiem czy chyba musiałbym przekroczyć psi max. Czy to jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Nie każdy damper pasuje do każdej ramy. ciśnienia max nie powinno się przekraczać bo może ci uszczelki wydmuchać. Ten damper widocznie pasuje pod mniejsza przekładnie ramy. Tam stockowo był fox, tylko nie wiem jaki, najprędzej z dopasowana charakterystyką. dało by się sytuacje poprawić dobijając do IFP ciśnienia, ale nie wiadomo ile tam jest. Najlepiej będzie zmienić damper, albo zrzucić ze 20kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsup Napisano 31 Października 2014 Udostępnij Napisano 31 Października 2014 To stockowy damper Giant trance 27.5 3 (rok 2015). Moze to jednak pompka bo to taka tania.Po drugie 250 jest przed odkreceniem wezyka -(potem cos jescze uchodzi przy odkreaniu. Ale generalnie zdarza wam sie do dampera wbijac ponad 200 psi? Albo może on osiaga caly optymaly zekres pracy (czyli od 30 % do 10% ugięcia) od 230 do 275 psi, możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No może i tak. Ja u siebie mam ok 120 psi ale sam waże ok 65kg. Jak bym ważył tyle co ty pewnie też by musiał ok 200 nabić. Wszystko zależy od ramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsup Napisano 31 Października 2014 Udostępnij Napisano 31 Października 2014 OK dzieki A generalnie jak jeździcie to cały skok tłok dampera wykorzytujecie. To mój pierwszy full i chyba wiecej czasu spedziłem z setupem niż przy Rebie Dual Air ps Jeszcze jedno. Znalazlem jakis manual do damperów RS na rok 2015 i tam jest napisane ze IFP dla Monarch R to 250 psi . To ma jakiś związek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Jeszcze raz powiem, wszystko zależy od ramy i jej charakterystyki, jedne sa liniowe a inne progresywne. Jaki jest trance nie wiem, trzeba by poczytać, ale skoro fabrycznie mu ten damper dali powinien być dopasowany. Znalazlem jakis manual do damperów RS na rok 2015 i tam jest napisane ze IFP dla Monarch R to 250 psi . To ma jakiś związek? Oczywiście, ta wartość ciśnienia odpowiada za szereg parametrów min. takich jak.: - progresja dampera - działania tłumika, głównie platformy. Im wiecej PSI w komorze IFP, tym damper bardziej progresywny, czyli można uzyskać wyższy sag i nie dobić dampera. Im mniej PSI, tym damper jest czulszy, wiecej wybiera ale z pewnoą wartościa przestaje działać, lub jest upośledzona platforma. Ja obecnie u siebie obniżyłem ciśnienie pięciokrotnie, nie działa mi blokada ale damper pracuje tak jak bym tego chciał. możesz sie zapatrzeć w adapter do komory i pobawić sie wartościami, choć nie zaleca sie tego robić jak sie nie ma pojęcia co sie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawsup Napisano 31 Października 2014 Udostępnij Napisano 31 Października 2014 OK, dzięki, wbije ze 220 psi zeby nie ryzykować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synzbigniewa Napisano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Października 2014 U mnie problem rozwiązał się po zakupie innego dampera. Przy masie około 90 kg doskonale sprawdza się FOX RP23, który jest dedykowany pod ramę Cannondale. Tylko, że charakterystyka dampera to Rebound Tune-M, Compression Tune - F. Czyli jedne z wyższych. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajmeR Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Podłączę się z kilkoma pytaniami? Jak często rozbieracie taki amortyzator, czyścicie i smarujecie? Czy olej w tłoku też należy wymieniać, jeśli nawet rebaund i kompresja działa poprawnie? Gdzie aplikować smar, a gdzie olej? Czy można do komory wlać trochę więcej oleju niż przewiduje producent, dla poprawy działania, czy będzie to miało jakiś efekt? (bo w rebie miało) Pozrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2015 Jak często rozbieracie taki amortyzator, czyścicie i smarujecie? Jak przestaje wyrzucać krążki olejowe na tłoczysku czyli tak średnio u mnie 1,5msc , miesiac przy intensywny traktowaniu na kamolcach i sekcjach RTV euro AGD Czy olej w tłoku też należy wymieniać, jeśli nawet rebaund i kompresja działa poprawnie? Nie trzeba , nie ma takiej potrzeby . Gdzie aplikować smar, a gdzie olej? Do komory powietrznej na uszczelki smar typu motorex lub slick honey lub wazelina + do puszki komory powietrznej 2-3ml oleju gęstego typu Fox Fluid lub Hipol. zy można do komory wlać trochę więcej oleju niż przewiduje producent, dla poprawy działania, czy będzie to miało jakiś efekt? (bo w rebie miało) Tak będzie miało efekt taki że zauważalnie zwiększy ci się progresja , damper może stać się mniej czuły na małe dziurki i nabrać bardziej drewnianej charakterystyki ponieważ większa ilość oleju = mniejsza puszka w środku . Przynajmniej na jakiś czas bo po pewnym czasie olej i tak ucieknie zostając na tłoczysku na zewnątrz dampera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NajmeR Napisano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2015 Dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelLUB Napisano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. U mnie serwis stwierdził wytarcie anody wewnątrz puszki jako że cena w Harfie to 300 pln - jak stwierdził serwisant wymiana samych uszczelek nie pomoże + koszt serwisu drugie 300 pln stwierdziłem żeby odesłali damper bo stwierdziłem że kupię nowy. Jednak po przemyśleniu stwierdziłem że serwis zrobię sam a części kupię w gabelprofi. Teraz pytanie do bardziej obeznanych z tematem, czy rzeczywiście wytarta anoda nawet po wymianie uszczelek komory powietrznej będzie powodować że powietrze będzie uciekać z dampera? W tej chwili wygląda to tak że podczas użytkowania ciśnienie spada do ok 150 psi z roboczego dla mojej wagi ok 180-190 psi. Przy próbie wody - damper nabity do 250 psi i zanurzony pojawiał sie minimalny bąbelek pomiędzy uszczelką kurzową a puszką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Stycznia 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ja w swoim epiconie mam przetarta anodę do aluminium i szczelności nie stracił wiec sądzę że to nie ma znaczenia, co najwyżej damper lekko straci na płynności w tym zakresie ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi