Skocz do zawartości

[piasty] torpedo Sturmey Archer - dzwoni na wybojach

lukaszgrzegorzewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako że jestem swieżutki na forum, na początkuk chciałbym sie ze wszystkimi serdecznie przywitać. :)

Słuchajcie mam taki problem.

Tylna piasta w moim rowerze dziwnie dzwoni gdy jadę po bruku lub najeżdzam na jakieś wyboje w drodze.

Na początku myślałem że to luźny łańcuch (dzwięk bardzo podobny). Potem przyszło mi do głowy że może jak siedzę na rowerze to może  dolne szprychy luzują się od nacisku i drżą na wybojach. Niestety napinanie szprych nic nie dało.

Odkryłem że problem leży w piaście. Zauważyłem że hałas występuje tylko podczas jazdy kiedy pedały pracują lub kiedy koło kręci się jałowo. Kiedy lekko cofnę pedały i zacznie łapać hamulec to dzwonienie ustaje. Niby sprawa prosta, wydawałoby się, że klocki hamulcowe mają luz i dopiero gdy zacisną się na bębnie piasty to zostają unieruchomnione.

Problem jest tylko taki że nie wiem jak pozbyć się tego hałasu. Na początku nie występował, więc powinno się go dać usunąć. Wielokrotnie piaste rozbierałem, czyściłem, smarowałem. W środku nie widać specjalnie oznak zużycia. Obejrzałem chyba wszystko o konserwacji piasty torpedo. Nic nie pomaga...

Macie jakieś pomysły? Może jestem w błędzie i chodzi o coś zupełnie innego.

Dla jasności dodam że to bardzo prosty model, jednobiegowy, bez żadnych bajerów. Budową bardzo przypomina taką piastę:

CB-E110%20Brake.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...