Skocz do zawartości

[Rower] Zakup pierwszego roweru crossowego.

iStasiu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich użytkowników forum jako, że jest to mój pierwszy temat :)
Sezon powoli zbliża się ku końcowi a sezon na przeceny rozpoczęty i z tej okazji chciałbym zakupić swój pierwszy rower crossowy.
Czy jako pierwszego crossa wybrać coś z niższego przedziału cenowego ? Np. Romet Orkan 4.0?
Czy może coś porządniejszego? Spodobał mi się ten: http://allegro.pl/author-codex-carbon-xt-z-6000zl-na-3300zl-i4592553614.html
Czy ten rower jest wart swojej ceny? Czy macie może jakieś inne propozycje?
Do tej pory jeździłem na "miejskich" rowerach.
Mój wzrost to 176cm.
Pozdrawiam serdecznie.

Napisano

Sprzedawca podaje, że ten author ma tylko 600 km przejechane więc, aż taki styrany to chyba nie jest ?
mógłbyś mi porównać jakość ram, widelców i kół tych 3 rowerów ?
PS: Zapomniałem dodać, że preferuje sztywny widelec bez amortyzatorów (czy taki wybór przekreśla crossa?)

Napisano

a jeszcze takie pytanie czy w takim budżecie (2000-3300) opłaca się / jest szansa coś samemu złożyć?
Czy lepiej jakiegoś gotowca wybrać?

Napisano

W tym budzecie jest moźliwość samemu złożenia ale to pochłonie trochę czasu i będziez musiał posilkować się uzywanymi częściami. Najlepiej jak sobie przeglądniesz neta z cenami i mniej więcej zrobisz sobie kosztorys. W +/- 3300 zł to jest bardzo moźliwe

Napisano

ok
a mógłbyś mi chociaż podać jakąś ciekawą ramę i koła?
tak, żeby była dobra baza, a ja bym sobie resztę podzespołów podobierał i spytał czy to by odpowiadało?
Rozumiem, że lepiej jest włożyć tą lepszą "bazę" a np słabszej jakości napęd z myślą o rozbudowie pod koniec następnego sezonu ?

Napisano

Jeśli chcesz kupić taki rower to racze nie potrzebny ci cross, cross to rower bardziej uniwersalny, nie lepiej od razu wziąć szosówkę ?

Napisano

kilka razy jechałem na szosie i tak jakoś dziwnie mi było, ale to było jakiś czas temu.
W weekend będę miał okazje znowu się przejechać i się wtedy zdecyduje czy dalej cross czy jednak szosa.
Dziękuje wszystkim za pomoc.

Napisano

Przede wszystkim rower musi być dobrze dopasowany, odpowiednio dopasowana pozycja, podejrzewam, że na początek lepsza by była nie za długa rama raczej z wysoką głowką, szosa to aż 3 chwyty do wyboru, można sobie zmieniać pozycję ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...