Skocz do zawartości

[Koła] Krzywa rama lub koło

yedi89

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Kupiłem sobie niedawno używany rower za grosze, jako że nie stać mnie na lepszy to chciałbym jeździć na tym ale szczerze to boje się trochę, niepewnie się czuje przez tylne koło. Jak na nim jade to czuje pod tyłkiem taki mikro drgania, jakbym jechał po główkach od szpilki. Myślałem że to przez to że koło delikatnie faluje (krzywe). Wyczytałem że jest coś takiego jak centrowanie koła :-) Więc zaprowadziłem go do serwisu , zrobili chyba co trzeba bo koło nie daluje ale jak stane centralnie za rowerem i mam w lini prostej przednie koło, rame i siodełko to tylne koło ma taki delikatny odchyl w lewo, nie idzie w lini prostej z innymi elementami. Odkręciłem i próbowałem jakoś inaczej je założyć ale jakbym nie zakładał to zawsze jest delikatne odchylenie. Czy to wina widełek? Czy może ta metalowa śruba która przechodzi prze koło (przepraszam, nie wiem jak to się fachowo nazywa) jest krzywa? Czy można ją samą wymienić czy trzeba kupić całe koło z przerzutkami włącznie? 

Zastanawia mnie jeszcze to, wrzucę link do zdjęc na których widać w jaki sposób przykręcone jest koło. Po lewej stronie gdzie są przerzutki śruba dochodzi do końca wgłębienia i tak ją przykręcam, po prawej stronie tak nie jest, wisi że się tak wyraże po środku bo tylko wtedy koło znajduje się po środku widełek i nie ociera się o nie. Czy tak powinno być czy to dowód że widełki są krzywe? Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę nie stać mnie na nic lepszego a muszę mieć rower ze względów zdrowotnych, tylko co z tego skoro boje się nim jeździć bo mam wrażenie że zaraz się cały rosypie po drodze:)

201409141_eaqnawe.jpg

201409141_eaqnawp.jpg

201409141_eaqnawx.jpg

Napisano

Ta metalowa śruba o oś tylnej piasty, która powinna być równo osadzona z jednej jak i z drugiej strony. Jesli tak nie jest, to prawdopodobnie masz krzywą oś, zwłaszcza jak widzę że masz zamontowany wolnobieg w którym czesto się takie przypadki zdarzają. Wymiana samej osi powinna pomóc, chyba że jest inny powód.

Napisano

Czyli idę do serwisu, proszę o oś dopasowaną do mojego koło i proszę o wymianę tak? Dzisiaj przy kolejnym przewróceniu do go góry i zakręceniu kołem zauważyłem że zębatki od przerzutki falują więc to będzie raczej to

Napisano

Jak potrafisz majsterkować to możesz to zrobić samemu i dodatkowo zrobisz sobie serwis piasty. Rozkręcisz piastę wyjmiesz oś pamiętaj o jednym aby kulki z lewej strony piasty z powrotem włożyć na tą samą stronę, gdyż mogą być róźnice w srednicy kulek z prawej i lewej strony piasty. Pójdziesz z osią do sklepu i taką samą kupisz. Później tylko złożenie i mozesz zakładać koło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...