Skocz do zawartości

[opony zimowe z kolcami] jakie polecacie do 29"

apsza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie. Dla mnie zima prawie tuż tuż, bo mieszkam w górach. Szukałem opon z kolcami 2.25 i 29"., ale nie znalazłem takich wymiarów. Czy nie produkują? Czy są za szerokie? Znalazłem o szer. 1,7 i 2.1. Obecnie mam opony 2.25. Czy ktoś z Was ma doświadczenia z jazdy na kolcach? Jak z podjazdami i zjazdami? Do jakiego śniegu dają radę? Jaka jest trakcja?

Napisano

Jak dla mnie opony z kolcami to był nietrafiony zakup. Użyłem ich 2-3 razy, ale też co prawda ostatnia zima była słaba, a po asfalcie szkoda było mi na nich jeździć, żeby potem te klocki nie poodpadały.

Ja bym w razie możliwości jeździł na Twoim miejscu na rowerze, a jak spadnie dużo śniegu to przerzucił się na biegówki :D

Napisano

w gumach maxx wetscream czy minion

No właśnie, jakie masz wrażenia z jazdy po śniegu na takich oponach? Czy w ogóle warto spróbować? MAXXy widze to szer. 2.5 ni wiem czy by mi weszły w widelec. Dotychczas to ja w zimie jeżdziłem na nartach.

Napisano

żeby potem te klocki nie poodpadały.

Nie ma takiej obawy.

Jeżdżę na oponach kolcowanych tylko w mieście. Ewentualnie zgubione kolce można uzupełnić. 

Schwalbe oferuje ice spikery do kół 29 cali. Są bardziej terenowe i są też miejskie. 29tki robi też Nokian. 

Napisano

No właśnie, jakie masz wrażenia z jazdy po śniegu na takich oponach?

Nie mam na takich , ubiegłą zimą przejeździłem w całości na Geax Saguaro 2.2 i jeżeli masz choć troche techniki to przejedziesz dużo rzeczy , nawet w styczniu zaliczyły góry i było średnio ale dały radę . Od tamtego czasu sporo się zmieniło i tę zimę z racji obecnego stylu jazdy( bo i takie opony potrzebuję w lecie / jesieni ) pewnie przekatuje na czymś pokroju Miniona DHF ( Obecnie Specialized Butcher SX )

Napisano

Kolce są niepotrzebne do jazdy w kopnym śniegu (nic nie dają). Sprawdzają się na lodzi i w ubitym śniegu np drogi leśne gdzie jeżdżą auta i ubijają drogę. Z kolcami jest dużo lepsza trakcja choć  tak zdarzało mi się zglebić (ale bez kolcy pewnie bym leżał kilka razy więcej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...