ukaniex Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 To niezły kabanos z Ciebie (w sensie, że zasuszony) i schudnąć jeszcze? Z kości na ości. ;-)
parmenides Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Wojtas, nie wiem w jakim jesteś wieku, ale taki poziom tłuszczu, to już wyczynowy. Przy tej masie i wzroście, to pewnie jesteś szybki na sprintach i urwać na zjazdach to też nie problem. Fajnie. Ja mam dokładnie na odwrót. "Kabanos" - podoba mi się Pozdr
Pulse Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Ja mam 183cm wzrostu, 83kg, 18% tluszczu (wedlug innej wagi 15%). Od czerwca redukcja z 95kg i 23% tluszczu wiec nie jest zle. Czuc na podjazdach
wojtas7 Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 na płaskim i w sprintach jestem chyba mocny na szosie, niestety wybrałem sobie bardziej grawitacyjne trailowanie po górach i tam pod górę maks co mogę to drugi sektor u Grabka ;-)
ukaniex Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Co nadrobisz na podjeździe to stracisz na zjeździe. ;-)
BikerLight Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Ktoś napisał, że dobrze się czuć jest równe z prawidłową masą ciała, z czym się nie zgodzę, bo są przypadki gdzie osoba wzroście 165cm, dobrze się czuję z wagą 35kg, lub o wzroście 160cm z wagą 120kg , też twierdzi, że ta waga jest dla niej super, bo czuje się wspaniale Śmiała teza bo przy tym wzroście i wadze są już kłopoty np. w toalecie. Wątpię żeby jakikolwiek facet twierdził że czuje się super gdy nie widzi swojego fistaszka podczas oddawania moczu bo mu brzuchol przysłania. każdy człowiek jest inny, ja mam 183cm wzrostu, waga 83kg i tłuszcz wg różnych badań na różnych siłowniach czy diagnostixach 7-11%, większość wyników to 7-8%. Mam dokładnie taki sam wzrost i wagę, w lecie toczę ciągłą walkę o utrzymanie 10% tkanki tłuszczowej, pomiar za pomocą szczypiec. W zimie cokolwiek bym nie zrobił ważę o 10 kilo więcej. Masy mięśniowo-tłuszczowej
parmenides Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 No właśnie, żaden facet, nie widząc z powodu brzuszyska swojego małego podczas sikania, nie będzie czuł się ok. Cbdo.
MichasKrk Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Oczywiście przy wymiarach i wadze które podałem (dosyć ekstremalnych), twierdzenie że jest ok, ma już uwarunkowania głęboko psychologiczne. Ja mam 182cm wzrostu i najlepiej się czułem i wyglądałem, przy 82-85kg (sześciopak itd haha). Teoretycznie najlepsza/optymalna waga to wzorst i 110 czyli powinienem ważyć 72kg, a to by było sporo za mało, czułbym się naprawdę źle. A co do badania na poziom tkanki to oczywiście można to zrobić samemu w domu, ale wyniki będą obarczone dużym błędem niestety, chodź na ćwiczeniach z żywienia człowieka, robiliśmy pomiary fałdomierzem i właściwie były zbliżone do wyników które miałem przy badaniach kanki tłuszczowej za pomocą impulsu elektrycznego. Jakby kogoś interesowało, to sporo informacji na temat pomiarów jest tutaj http://www.czasnatrenera.pl/czytelnia/poziom-tkanki-tluszczowej.html
parmenides Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 No taka, ale piszesz jakabyś przy swoich proporcjach tracił kontakt wzrokowy z siusiakaiem. A tonraczej nie możliwe, szczególnie przy niskiej zawartości tkanki tłuszczowej... Ale dzięki za linka.
tylkoNiedzielny Napisano 19 Września 2014 Napisano 19 Września 2014 Najważniejszy dla kolarza jest stosunek mocy, którą potrafisz wygenerować do masy jaką posiadasz. Dla "kolarskiego rozwoju" to będzie szło tak: możesz przybrać masy - mięśniowej, lub stracić - tkankę tłuszczową. W pierwszym przypadku rozwiniesz większą moc (o ile nie będziesz robił tylko klaty xD), mięśnie nóg i pleców są priorytetem. W drugim możesz zejść z tkanką tłuszczową do niskiego poziomu, zachowując obecny poziom tkanki mięśniowej będziesz miał lepszy wyżej wymieniony stosunek mocy do masy. Mam 172 cm, ważę 61 kg, w pomiarze impulsem elektrycznym wychodzi mi ok. 6-6.5% tłuszczu. Czuję się świetnie, nie tylko na rowerze Mega dużej prędkości maksymalnej nie jestem w stanie rozwinąć, na maratonach muszę pilnować żeby nie zajechać się na początku za dzikami, podjazdy to natomiast inna bajka. Na zjazdach też łatwo urwać z mniejszą masą bo lepiej kontrolujesz rower, nie niesie Cie na wprost jak kłodę.
lukasz318 Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Waga to nie wszystko należy ją odnieść do składu ciała: mięśnie, tłuszcz, woda etc. Założyć jakiś plan i go wykonać Najlepiej rozłożyć to w czasie nie będzie tyle wyrzeczeń:-) ja staram się reagować w miarę szybko przy mojej wadze 75kg obecnie 79kg 4-5kg w dół i w górę robi wielką różnicę a w przeciągu 6 miesięcy jest to do wykonania bez zbędnej napinki Ja przestałem skupiać się na wadze tylko na składzie ciała - zbyt wiele czynników by kontrolować tylko wagę
wojtas7 Napisano 20 Września 2014 Napisano 20 Września 2014 Mam dokładnie taki sam wzrost i wagę, w lecie toczę ciągłą walkę o utrzymanie 10% tkanki tłuszczowej, pomiar za pomocą szczypiec. W zimie cokolwiek bym nie zrobił ważę o 10 kilo więcej. Masy mięśniowo-tłuszczowej ciekawe. ja też jestem bardzo wrażliwy na skoki wagi ale jak widzę 86kg na wadze to zwiększam kilometraż i spada do tych 82-83kg. Po maratonie/dłuższej szosie potrafię zejść poniżej 80kg ale to tylko na chwilę ;-)
adhed Napisano 21 Września 2014 Napisano 21 Września 2014 Podczas wysiłku zawsze się odwadniasz, więc to nie jest zbyt dobry czas na ważenie się. Dzienne różnice też mogą być spore - nawet 2kg różnicy nie powinno być jakimś wielkim halo, bo właśnie można być odwodnionym, mniej zjeść dzień przed. Ogólnie tak jak koledzy mówią - liczy się skład ciała - jego jakość. A potem przy wyrabianiu kondycji stosunek generowanej mocy do wagi.
Gooner98 Napisano 22 Września 2014 Autor Napisano 22 Września 2014 Dzieki za odpowiedzi. Wiele mi to dało. Kolejne pytanie: Gdzie i jak można zrobić takie badanie, żeby dowiedzieć si ęile ma się % tłuszczu wody, itd?
Gooner98 Napisano 22 Września 2014 Autor Napisano 22 Września 2014 Nie wiem jaki jest cel twojej wypowiedzi. Jakiś kompleks? Nie możesz normalnie odpowiedzieć to po co głupoty piszesz? Zamiast pomóc komuś kto się może mniej na czymś zna, piszesz głupoty.
parmenides Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 No dobra, przepraszam. Mylnie założyłem, że masz poczucie humoru. Moja wina, przepraszam. Znajdziesz takie urządzenia w klubach fitness. Takie ważenie kosztuje ok. 20 zeta w Wawie (nie wiem ile w Twojej okolicy, bo nie napisałeś w profilu skąd jesteś). Po ważeniu dostajesz wydruk na kartce. Możesz też kupić sobie taką wagę do domu. Najprostsze, obarczone pewnie sporym błędem od ok. 70 zł. Nadroższe domowe, typu Tanita 1000 kosztują ponad 1000 zł. Nawet najtańsza domowa, uwzględniając błędy pomiaru, wskaże Ci, czy idziesz w dobrym kierunku. Z poważaniem, śmiertelnie poważnie i w ogóle Z kompleksami Ja
BikerLight Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Są jeszcze fałdomierze, tanie proste i stosunkowo dokładne przy wielopunktowym pomiarze: https://www.google.pl/search?q=fat+caliper&client=firefox-a&hs=q6B&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aYcgVNHvAuW6ygOsr4DYDg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1434&bih=798 Najprostszy Accu Measure z Ebay powinien wystarczyć dla amatora a kosztuje grosze.
Gooner98 Napisano 22 Września 2014 Autor Napisano 22 Września 2014 No dobra, przepraszam. Mylnie założyłem, że masz poczucie humoru. Moja wina, przepraszam. Znajdziesz takie urządzenia w klubach fitness. Takie ważenie kosztuje ok. 20 zeta w Wawie (nie wiem ile w Twojej okolicy, bo nie napisałeś w profilu skąd jesteś). Po ważeniu dostajesz wydruk na kartce. Możesz też kupić sobie taką wagę do domu. Najprostsze, obarczone pewnie sporym błędem od ok. 70 zł. Nadroższe domowe, typu Tanita 1000 kosztują ponad 1000 zł. Nawet najtańsza domowa, uwzględniając błędy pomiaru, wskaże Ci, czy idziesz w dobrym kierunku. Z poważaniem, śmiertelnie poważnie i w ogóle Z kompleksami Ja Mam poczucie humoru, ale nie znam się na tych całych pomiarach. Nigdy nie miałem z tym styczności. Twoją odpowiedź odebrałem jako zlekceważenie i wyśmianie amatora czyli mnie. Może to dlatego, że już się z takimi przypadkami spotkałem, teraz jestem wrażliwy na takiego typu odpowiedzi.
ukaniex Napisano 23 Września 2014 Napisano 23 Września 2014 Na siłowniach czesto mozna zrobić za darmo taki pomiar.
lukasz318 Napisano 24 Września 2014 Napisano 24 Września 2014 dokładnie na siłce, u mnie jest urządzenie z podziałem na strefy lewa ręka/ prawa ręka,lewa noga/prawa noga, tułów - to mnie głównie interesuje koszt pomiaru 10zł p.s. nie traktuj tych pomiarów tak dosłownie są obarczone sporym błędem ale porównując dane wyniki i odnosząc je do wagi można wyciągnąć wnioski, mój kol. "kulturysta" wyznaje inną zasadę lustro - w dużym uproszczeniu jak wychodzą żyły to jest mało tłuszczu jak chcesz napisz p.w. wyślę Ci swój pomiar jeśli się do czegoś przyda:)
parmenides Napisano 29 Września 2014 Napisano 29 Września 2014 Jak tam z prawidłową wagą ciała? trzymacie na koniec sezonu, czy odpuściliście już w oczekiwaniu na wiosnę? czy już zrobiłeś nogę na zimę? PS Prowokacja na wakacjach.
wojtas7 Napisano 6 Października 2014 Napisano 6 Października 2014 słabe te nogi, jesli juz się tak chwalisz to nie ma czym :]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.