Skocz do zawartości

[hamulce] V-ki Alivio vs. Avid SD3

Kolumb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Niedługo będę kupował jakieś niedrogie V-braki. Czytałem sporo dobrych opinii o Alivio. Najtaniej znalazłem je TUTAJ za 52 zł na 2 koła. Co sądzicie o Avidach SD3? Opłaca się dołożyć te kilkanaście zł (taka różnica wychodzi po doliczeniu kosztów wysyłki - w Probikes.pl jest za darmo)? Będzie duża różnica w działaniu w porównaniu z Alivio? na razie jeździłem na Tektro 827 i dało się hamować :) , pewnie bym je jeszcze zostawił, ale składam drugi rower, więc i tak jakieś V-ki muszę kupić. Podstawowe kryterium to cena, musi być jak najtaniej (szykuje mi się wymiana napędu, więc każdy zaoszczędzony grosz jest na wagę złota :) ) ale nie chcę się znowu w Tektro pakować (słaba modulacja i sprężyny odbijające).

I jeszcze jedno: miał ktoś do czynienia z hamulcami Accenta? Chodzi mi głównie o te najtańsze ( http://www.velo.com.pl/accent/www_acc_brake/accentbs_027.htm ). Domyślam się, że nie lepsze od moich Tektro, ale może ktoś ma z nimi jakieś pozytywne doświadczenia :)

Napisano

ja smigam na Avidach SD3 kupionych na allero od tadzika i chodza super mozna je latwo wyczuc i sa precyzyjne w dzialaniu hebelki bardzo dobre :)swoja droga moj towarzysz wyprawy jedzie na v'kach Alivio wiec zobacze jak to bedzie dzialac bo jakos nie jestem przekonany do ich wyzszosci nad Avidem :glare:

Napisano

W sumie rozsądek przemawia za Avidami, mimo że sam mam v-ki alivio i jestem bardzo zadowolony z możliwościami modulacji, łatwo je wyczuć, hamuje na dwa palce i nie udało mi się jeszcze zablokować przez przypadek koła. Chwale je bo są dobre, ale mimo wszystko Avidy będą najprawdopodobniej lepsze.

Napisano

W tym zestawieniu moim zdaniem lepiej wypadają SH Alivio. Mają szufladki na klocki dzięki którym cały układ jest sztywniejszy, a w przyszłości bez problemu można kupić samą okładzinę. Mimo, że kupowałem je znacznie drożej to i tak nie żałuję wyboru. Są ze mną od sierpnia zeszłego roku (jakieś 7 tyś. km) i nie mogę na nie złego słowa powiedzieć... no może tyle, że na pierwszy rzut oka skoro nie mają napisu Avid który jak widać dla większości osób jest wyznacznikiem jakości ktoś może pomyśleć, że nie hamują ;P

Napisano

axi, Alivio z wymiennymi okładzinami kosztują 35zł/szt. Te za 26zł mają zwykłe klocki.

Widzę, że większość poleca Avidy, ale czy oprócz krystussa ktoś jeździł na SD3? To, że SD5 i SD7 są bardzo dobre nie znaczy, że najniższy model Avida też będzie taki rewelacyjny :)

Napisano

A, to dlatego takie tanie :). Jakos wydawało mi się jak poprzednio patrzyłem, że są z szufladkami. Zwłaszcza, że do zeszłego roku Alivio były tylko z wymiennymi okładzinami, a identycznie wyglądająca co do kształtu ramion Acera miała niewymienne. Jak się okazuje Alivio od edycji 2006 są też z niewymiennymi czego niestety wcześniej nie sprawdziłem wystarczająco dokładnie.

Tymniemniej ramiona raczej działają tak samo - w końcu są te same. Pytanie tylko jak dużo sztywności traci się na braku szufladek.

Napisano

Sądze że sztywności wiele się nie traci z tego co wiem zwykłe klocki mają w środku stalowy stelaż który zapewnia sztywność.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...