Skocz do zawartości

[rower] Canyon Nerve AL 7.9 - kilka pytań

Eftrzy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,
W tym tygodniu przyszła do mnie paczka z rowerem. Złożyłem wszystko wg instrukcji. Wszystko śmiga, jednak mam kilka pytań do bardziej doświadczonych użytkowników:

- wg instrukcji przykręcając kierownicę należy najpierw dokręcić 2 górne śruby z momentem 8 Nm "tak aby nie było szpary", a następnie dolne. Jak tak zrobiłem to dolnych śrub nie da się już tak dokręcić i na dole jest szpara(foto)

post-166283-0-70714800-1410636490_thumb.jpg

- na stronie canyon.com jest napisane, że przedni i tylni amortyzator mają 110mm skoku. Jak liczy się skok w tylnym amortyzatorze, bo tłok nie ma 11cm, do tego po wpisaniu na stronie foxa id amora wyskoczyły mi jakieś rozmiary rozmary np. 5.5 x 1.00

- podczas ustawiania SAGu przy tylnim amortyzatorze zauważyłem, że tłok jest pokryty jakby olejem. Nigdy co prawda nie miałem do czynienia z fullem, ale olej na tłoku to chyba nic dobrego?

post-166283-0-88918500-1410636240_thumb.jpg

Z góry dziękuję za wyrozumiałość

Napisano

Z tyłu zawieszenie ma przełożenie, tak dobrane żeby przy danym skoku tylnego amortyzatora (np 50 mm) koło podniosło się o 110 mm ... olej na tłoku jest normalnym zjawiskiem.

Jeśli chodzi o kierownicę to jakaś szpara zawsze zostaje, możesz delikatnie popuścić górne śruby a do kręcić dolne tak żeby obydwie szczeliny miały taką samą szerokość.

Napisano

Ok, dziękuję za odpowiedź.

Szczerze mówiąc myślałem naiwnie że skoro pompuje się amortyzator to nie ma w nim oleju :) rozumiem zatem że co jakiś czas trzeba ten olej wymieniać tak jak w przednim?

Napisano

Tylny amortyzator potrzebuje przeglądów tak jak przedni, tym bardziej, że pracuje na wyższym ciśnieniu. Pompuje się komorę powietrzną, a olej jest w tłumiku.

Napisano

- wg instrukcji przykręcając kierownicę należy najpierw dokręcić 2 górne śruby z momentem 8 Nm "tak aby nie było szpary", a następnie dolne.

Pisał to jakichś matoł i nigdy nie rób w ten sposób. Najpierw dociągasz delikatnie górne i zaraz dolne. Wszystko na przemian tak aby siły rozłożone były równomiernie.

Napisano

Pisał to jakichś matoł i nigdy nie rób w ten sposób. Najpierw dociągasz delikatnie górne i zaraz dolne. Wszystko na przemian tak aby siły rozłożone były równomiernie.

Tak też myślałem, zawsze dokręcałem równomiernie na krzyż, teraz też tak zrobię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...