mally Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Posiadam Krossa A6 z przednią przerzutką Shimano SLX M661, napęd oczywiście 3x9 . Obecnie szukam na koniec sezonu korby nie drogiej i mam pytanie, ponieważ spotkałem się z opisem że wyżej wymieniona korba pasuje też do napęu 3x9 , choć wrzeczywistości korba jest pod napęd 3x10. 1: Czy korba Deore 552 z zębatkami 42/32/24 będzie obługowana przez tą przerzutkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Tak, ale może wymagać starannej regulacji. Na pewno musi pójść trochę w dół po wymianie korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Przynajmniej w teorii masz za mała różnicę między blatem a środkową ... Dane techniczne mówią że FD-M661 w wersji na 3x9 : - potrzebuje 12T a tu masz tylko 10T ... - największy blat może mieć 44T a tu masz tylko 42T Z drugiej praktycznej strony mam na tej korbie Sram`a X5 na 9 rzędów który jest pod 44/48 T i daje sobie na niej świetnie radę. Słowem wymień korbę ... dobrze ustaw i sprawdź czy robi problemy ... powinno być raczej OK Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Ja mam tą korbę z przerzutką FD-M770 XT MEGA 9. Działała jak należy. Po pewnym czasie zmieniłem sobie młynek z 24T na 22T. Dalej wszystko chodzi aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mally Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 Odkopie temat, chce zakupić korbę FC 612 40/30/22 10rz, czy taka korba będzie działać z kasetą 9 rz, oraz jaki model przedniej przerzutki muszę zakupić by współpracował z korbą o takich przełożeniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 To zależy raczej od łańcucha, a nie od kasety. Myślę, że lepiej kupić przerzutkę 3x10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 jaki model przedniej przerzutki muszę zakupić by współpracował z korbą o takich przełożeniach. podaj najpierw jaką masz przednią przerzutkę, bo może ta którą masz będzie kompatybilna z tą korbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 5 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 FD-M610 lub M611 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mally Napisano 5 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 podaj najpierw jaką masz przednią przerzutkę, bo może ta którą masz będzie kompatybilna z tą korbą. Nie będzie bo minimalny blat u mnie to 42t , Jaca911 dał przykład z deore a może coś z SLX lub XT czy nie ma sensu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 może coś z SLX lub XT czy nie ma sensu??? Według mnie nie ma jak chcesz poprawić pracę napędu to polecałbym wymianę manetek na XT Nie będzie bo minimalny blat u mnie to 42t przy dobrym ustawieniu przerzutka dała by radę U mnie przednia zmieniarka do korb o największym blacie 42T pracuje z korbą 44-32-22T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2014 Wszystkie przerzutki przednie 10 rzędowe działają z wszystkimi korbami 10 rzędowymi. Nie ma tu znaczenia czy korbą jest 42-32-24 czy też 40-30-22. Nieścisłości w specyfikacji biorą się z tego że niektóre przerzutki powstały gdy o korbach 40-30-22 nikt nie słyszał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.