Skocz do zawartości

[korba] Deore 552 42/32/24?

mally

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Krossa A6 z przednią przerzutką Shimano SLX M661, napęd oczywiście 3x9 . Obecnie szukam na koniec sezonu korby nie drogiej i mam pytanie, ponieważ spotkałem się z opisem że wyżej wymieniona korba pasuje też do napęu 3x9 , choć wrzeczywistości korba jest pod napęd 3x10.

1: Czy korba Deore 552  z zębatkami 42/32/24 będzie obługowana przez tą przerzutkę?

Przynajmniej w teorii masz za mała różnicę między blatem a środkową ... 

Dane techniczne mówią że FD-M661 w wersji na 3x9 :

- potrzebuje 12T a tu masz tylko 10T ...

- największy blat może mieć 44T a tu masz tylko 42T

Z drugiej praktycznej strony mam na tej korbie Sram`a X5 na 9 rzędów który jest pod 44/48 T i daje sobie na niej świetnie radę.

Słowem wymień korbę ... dobrze ustaw i sprawdź czy robi problemy ... powinno być raczej OK :)

Pozdro

• 2 miesiące temu...

podaj najpierw jaką masz przednią przerzutkę, bo może ta którą masz będzie kompatybilna z tą korbą. 

Nie będzie  bo minimalny blat u mnie to 42t :), Jaca911 dał przykład z deore a może coś z SLX lub XT  czy nie ma  sensu???

może coś z SLX lub XT  czy nie ma  sensu???
 Według mnie nie ma jak chcesz poprawić pracę napędu to polecałbym wymianę manetek na XT :) 

Nie będzie  bo minimalny blat u mnie to 42t
przy dobrym ustawieniu przerzutka dała by radę :) U mnie przednia zmieniarka do korb o największym blacie 42T pracuje z korbą 44-32-22T <_<

Wszystkie przerzutki przednie 10 rzędowe działają z wszystkimi korbami 10 rzędowymi. Nie ma tu znaczenia czy korbą jest 42-32-24 czy też 40-30-22. Nieścisłości w specyfikacji biorą się z tego że niektóre przerzutki powstały gdy o korbach 40-30-22 nikt nie słyszał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...