Skocz do zawartości

[Sztyca] - Problem

MM91

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam nie mały problem z dobraniem sztycy do ramy author a-gang a.m. "14". Problem przedstawia się w ten sposób, że za każdym razem wychodzi mi zupełnie inna średnica, mierzona różnymi sposobami:

1) Mam obecnie sztycę 26,2 mm, która lata na każdą stronę w rurze podsiodłowej (jedynie bardzo mocny ścisk pomaga, więc raczej ta odpada).

2) Usłyszałem na pewnej stronie, że producent niektórych rowerów author fabrycznie dawał sztycę 26,4 mm gdzie jednocześnie były minimalne luzy, więc napisał, że można zmienić ją na 26,6 mm.

3) Pojechałem więc do serwisu rowerowego to gość dość długo mierzył elektroniczną suwmiarką i powiedział, że wychodzi mu 26,6 mm wspominając, że rura przy końcu (tam gdzie zacisk) wygląda lekko na ściśniętą (taka średnica jest trudno dostępna, więc też raczej odpada).

4) Jak mierzę na żywca linijką to w większości przypadkach wychodzi mi prawie równe 27 mm (a może jest to jednak 26,8 mm?)

5) Popatrzyłem na specyfikację ramy i głównie widzę, że rozmiar sztycy jaki powinien być to 27,2 mm podczas gdy przymierzałem 2 takie i żadna za Chiny Ludowe niechciała wejść.

6) Kolejna sprawa to zewnętrzna średnica mierzona elektroniczną suwmiarką - przy mufie wynosiła 31,8 mm, a linijką to prawie równe 32 mm.

Czy jest jakiś na to sposób? Najbliżej mi jednak 26,8 mm, ale z drugiej strony specyfikacja ramy nie daje mi spokoju gdyż czytałem, że przy sztycy 0,2 mm jest to już dużo, a co dopiero przy prawie pół milimetra - 0,4 mm. Co zrobić? Próbowałem to kleszczami rozszerzyć, ale rura powraca cały czas do tego samego stanu, oczywiście boje się włożyć w to trochę więcej siły ze względu na możliwość przypadkowego uszkodzenia ramy.

Napisano

Być może podsiodłówka jest ściśnięta lekko na górnej krawędzi - jest to możliwe gdyż w tym miejscu jest nacięta.

Skoro wg specyfikacji ma być 27,2 to tyle jest, być może ciut niżej. 

Napisano

Być może podsiodłówka jest ściśnięta lekko na górnej krawędzi - jest to możliwe gdyż w tym miejscu jest nacięta.

Skoro wg specyfikacji ma być 27,2 to tyle jest, być może ciut niżej. 

Nacięcie jest, gość z serwisu mi też to mówił, że jest lekki ścisk, mogę też kombinerkami leciutko rozszerzyć, ale to na nic gdyż po ich wyciągnieciu wraca to, do takiego samego stanu. Na pewno nie będzie to problemem jak dam sztycę np. 26,8 mm zamiast 27,2 mm, która nie wchodzi? Z 27 mm nie chce kombinować bo nie dość, że mały wybór to jeszcze może się nie zmieścić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...