Skocz do zawartości

[opony] Problem - szerokość

TomiRes

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam opony Continental Cyclocross Speed 622-42 . Założone na obręcz 622-14.  Po ok 1000km zaczynają wychodzić nitki przy obręczy. Czy to jest normalne ? Może obręcz zbyt wąska ? W załączeniu fotki.

post-176539-0-07048400-1410552681_thumb.jpg

post-176539-0-43346600-1410552912_thumb.jpg

Napisano

Obręcz z pewnością jest zbyt wąska na takie opony. Nitki nitkami. Nie widać, aby z oponą działo się coś niepokojącego - bynajmniej na zdjęciach.

Napisano

Opony kupiłem w tym roku i raczej nie widać po nich leżakowania. Sądzę że to problem z małą szerokością obręczy. Pytanie czy te wychądzące nitki ( bandaż ) jest bezpieczny do jazdy ? Czasem lecę nawet 70km/h - więc mam obawy.

Napisano

Czasem lecę nawet 70km/h - więc mam obawy.

Moim zdaniem te opony są już mocno niepewne. Gdybyś jeździł jak emeryt albo przeciętny sakwiarz max 20-30km/h to nie ma problemu natomiast nie bardzo wyobrażam sobie co mogłoby się stać gdyby na opona walnęła przy 70km/h. Znaczy wyobrażam sobie aż za dobrze i dlatego ja bym się tych gum pozbył.

Napisano

Kolega kupił king race i robi się tak samo chociaż dopiero się pokazuje. Ja na hurricanach schwabla przy 4 atmosferach oraz sakwami i fotelikiem rowerowym(z dzieckiem) zaczynają tak puszczać nitki na boku opony.

A zaczęły puszczać przez obciążenie.

Moim zdaniem ogólnie mogłaby być lepsza jakość takich opon.

Gdy założę zimówki spróbuję je zareklamować w sklepie.

Jak zmienisz to spróbuj reklamować.

Napisano

Pomyłka - opona ma szerokość 622-35 na obręczy 622-14. 

Myślałem że to wina zbyt wąskiej obręczy. Jednak widzę że nie tylko z moich gum wyłazi bandaż. Głównie jeżdżę po asfaltach ale bywa że zjadę przez las , łąkę , polne ścieżki . Dlatego opon na węższe raczej nie chcę zmieniać. Ale czy jest sens zmieniać obręcze ( Alexrims AT450 622-14 ) na szersze pod te opony ? Jeżeli tak to co polecacie ?

Napisano

U mnie na Fat Albertach 2,4" na Double Tracku też to mam i się nie przejmuję. Tyle że u mnie są też lekko poprzycierane na ściankach od jazdy na o wiele za niskim ciśnieniu :D

Napisano

Trzeba pamiętać jak zbudowana jest opona... To trzyma oponę to tak naprawdę oplot. Gdyby porównać to do samochodu, to guma jest lakierem na blacharce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...