farmer Napisano 22 Września 2014 Napisano 22 Września 2014 Kurde czytam ten wątek i jestem przerażony wcześniejszymi radami Opory toczenia opory powietrza i rozmiary opon kurde ludzie potrafią całkowicie zamulić "półwiedzą". Może postaram się trochę usystematyzować: 1. opory toczenia zależą głownie od kształtu opony, rodzaju bieznika (sposobu ustawienia klocków) i ciśnienia na jakim jeździsz. Zaproponowanie Mountain Kinga do jeżdżenie na asfalcie i ścieżkach leśnych to jakaś pomyłka. Mountain King w tym samym rozmiarze co Race King będzie miał o niebo większe opory toczenia z uwagi na rozmiar i odległości klocków w bieżniku. Im drobniejsze klocki i bliżej ustawione w środkowej części opony tym mniejsze opory toczenia ale gorsze zachowanie w błocie(trakcja) i gorsze czyszczenie się opon z błota. Przykład opon o małych oporach na asfalt i ubite ścieżki Race King czy Racing Ralph ze Schawalbe 2. Opory powietrza z uwagi na szerokość - kurde opona szersza o 0,5 cm przy całości kolarza stanowi bardzo znikomy procent(oporów powietrza). Więc dlaczego stosuje się węższe opony? Z 2 powodów: - Bo przy małych ciśnieniach więcej klocków ma styk z nawierzchnią i generują przez to mniejsze opory toczenia. - bo węższe opony to mniejsza waga (rotacyjna) co zmniejsza bezwładność koła i powoduje lepsze przyspieszanie. 3. kwestia ciśnienia: - im większe tym mniejsze opory toczenia - tak ale na asfalcie ubitych twardych ścieżkach bez wybojów. (gdzieś nawet była jakaś "oficjalna" informacja na ten temat na forum). - twarde opony w terenie powodują "odbijanie" się od przeszkód i zwiększają w ten sposób opory (hmm nie wiem czy można je nazywać oporami toczenia) dlatego czołówka MTB jeździ na ciśnieniach w okolicy 2 atm a nie jak szosowcy 8 A teraz moje podpowiedzi co do opon. Jeżeli jeździsz po asfaltach i ścieżkach (i raczej w suchych warunkach) to: - Szukaj opon o drobnym blisko ułożonym bieżniku typu Race King czy Racing Ralph - nie zmniejszaj na siłę szerokości opony - Raciking 2.0 i 2.2 ma niezauważalne różnice w oporach toczenia - Wspomniane Race Kingi faktycznie są słabej jakości w moim przypadku 3 na 3 sztuki zaczynały bić (i nie szło ich ułożyć dobrze na obręczy) przy małym przebiegu (wszystkie w wersji RaceSport). do tego jeśli używasz mleczka to wysycha ono dużo szybciej niż w RacinRalphach z uwagi na cienkie ścianki boczne. Natomiast bieżnik jest bardzo trwały i ściera się dużo wolniej niż w Racign Ralphach. - ludzie chwalą też Saugoro jako mocno uniwersalną oponę ale jej nie znam i nie używałem - w chwili obecnej używam Racing Ralphy i jestem zadowolony. Małe opory toczenia, wystarczająco dobre trzymanie w terenie, w miarę trwała(przejechałem na niej w tym sezonie 1.5 kkm i nie wiać większych problemów). Dodam że startowałem w zawodach w górach, błocie i innych ciężkich warunkach. A decyzja należy do ciebie. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania pisz może uda się coś wyjaśnić... Uffff sorki za przydługawy post.
lukas1 Napisano 30 Września 2014 Autor Napisano 30 Września 2014 Wlasnie kupilem specialized fast trak 2.2 I powinny sie dobrze spisac na twardym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.