fragi Napisano 12 Września 2014 Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Używam izotonika "IsoActive(ActivLab)" Na opakowaniu nie jest napisane czy można stosować do niego ciepłą wodę? Mam bidon izotermiczny i w chłodniejsze dni chciałbym mieć troche cieplejszego izotonika. Czy po dodaniu ciepłej wody nie będzie tracić swoich właściwości ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaler Napisano 12 Września 2014 Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Ciepłej jak najbardziej byle nie wrzątku. Bidon pewnie ma max 72C, w izotoniku nie ma białek które mogła by temp zabić więc spokojnie do tych 60C możesz zalewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fragi Napisano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2014 O taką odp właśnie mi chodziło. Dzięki wielkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 2 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2015 Generalne wszelkie plastyfikatory zaczynają wychodzić z tworzywa już przy 40 stopniach, dlatego często latem zwykła czysta woda pita z butelki śmierdzi plastikiem. Co do trwałości samych izotoników, to trzeba spojrzeć na skład. Z tego co kojarzę, to cześć witamin rozkłada się podczas gotowania. Glukoza i sole wapna, magnezu oraz sodu pozostaną niewzruszone nawet na wrzątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Izka Napisano 3 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Z tego co ja wiem w sportach wytrzymałościowych / bieganie, rower/ picie izotoników w trakcie treningu w ogóle nie jest wskazane. Izotoniki pije się kilkadziesiąt minut przed, a zwłaszcza po treningu. Co do cieplej, gorącej wody, w której chcesz rozpuścić izotonik w proszku - to jak kolega wyżej napisał potas, magnez, sód nie tracą właściwości, tym bardziej węglowodany. A jeśli w Twoim izotoniku są dodatkowo jakieś witaminy, one wielkiego znaczenia nie mają, w każdym razie nie można ich traktować jako suplementację. Witaminy w izotoniku to bardziej bajer niż konieczność. Ja zimą wożę ciepłą wodę z odrobiną cytryny i miodu i jeśli mam ochotę to piję ale niewielkie ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.