Skocz do zawartości

[koła] Które koła wybrać?

Januszsm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ale się uparłeś na piasty Novatec ;). Myślę, że każde z tych kół wytrzymają taką wagę. Wybierz najlżejsze. Albo zastanów się jeszcze nad kołami pod V-ki i tarcze. Może kiedyś będziesz chciał zmienić na tarczowe... Jeśli teraz myślisz, że zawsze zostaniesz przy v-kach to... ja też tak uważałem kilka lat temu...

Napisano

czytałem, że dla początkującego rowerzysty lepsze są maszynówki. masz jakieś lepsze propozycje tych piast w podobnej cenie?

duża jest różnica (kosztowa) w kołach pod v-k i tarcze?

Napisano

Nie miałem nigdy piast na łożyskach maszynowych ale na piasty z łożyskami kulkowymi Shimano (Alivio, Deore, SLX) nigdy nie mogłem się skarżyć. W maszynowych wymieniasz łożyska, a tu najwyżej kulki ale nigdy nie musiałem tego robić, a każdą piastę używałem kilka dobrych lat. Regulacji też nie musiałem nigdy robić. Różnicy w cenie raczej nie będzie. Trudniej takie koła dostać ale możesz przecież sam kupić komponenty i zlecić złożenie. Ceny piast do hamulców tarczowych są bardzo różne. Myślę, że wystarczającą jakość prezentują piasty Shimano Alivio. 

Napisano

Piasty na kulkach jak kupować to porządne a to podniesie cenę kompletu. Nie znacznie ale jednak. Tak poza tym takie piasty wymagają jednak częstszej obsługi i trzeba umieć to robić. Piasty na maszynach są trochę droższe od tych na kulkach a lepsze nawet po wielokroć droższe ale co z tego skoro jeszcze dochodzi kupno hamulców.

Akurat mam zarówno piasty jak i dokładnie takie same obręcze ACE18 z tego kompletu w całkowicie sztywnym góralu. Ważę więcej od Ciebie i jak na razie jest wzorowo.

Napisano

Akurat mam zarówno piasty jak i dokładnie takie same obręcze ACE18 z tego kompletu w całkowicie sztywnym góralu. Ważę więcej od Ciebie i jak na razie jest wzorowo.

też od bemara brałeś?

Napisano

Beskid, a coś więcej na temat tego jak korzystasz z roweru? Nawierzchnia, przebiegi, ile nalatane na tych kołach? Dzisiaj akurat wpadły mi w oko identyczne w rozmiarze 28". Chętnie poczytam jakieś opinie.

Napisano

też od bemara brałeś?

Nie. Mam koła składane a różnią się tylko innym producentem szprych. 

@chudeusz09 koło 26", opony 1.75" na sztywnym Cr-Mo więc bez amortyzacji. Jeżdzę praktycznie tylko po górach czyli często podły asfalt, szutry i na lekki szlak też muszę wjechać. Koła mają z 2 miesiące a przebieg dobija do 1 kkm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...