Skocz do zawartości

[ciśnienie]Pomiar ciśnienia

MlodyBeny

Rekomendowane odpowiedzi

Aparat Holter w wersji ciśnieniowej- stosowany podczas badan kardiologicznych, z tym że interwał pomiaru jest dość rzadki jak na Twoje zapotrzebowanie, bo pomiar ciśnienia odbywa się automatycznie chyba co godzinę, czyli dość rzadko. Celem jego stosowania jest ustalenie wahań ciśnienia krwi pacjenta w rytmie dobowym.

Takie coś udało mi się namierzyć ale raz to tak jak piszesz pomiar dość rzadko a dwa to cena jak patrzyłem to cena oscyluje w granicach 3000 zł. a taki jeden dzień z holterem od lekarza to jest ok 150 zł dlatego myślałem że jest coś na wzór pulsometru ale takiego czegoś to już nie udało mi się namierzyć...chyba że jest jakiś inny patent na mierzenie ciśnienia w czasie wysiłku ??

Chciałbym się dowiedzieć czy istnieje takie urządzenie jak pulsometr tylko żeby mierzyło ciśnienie krwi.

Jeżeli szukasz czegoś, co miałoby rozmiary pulsometru, to słabo, bo problemem jest sama metodologia pomiaru - czyli mankiet ciśnieniowy. I chyba nic w tym kierunku się nie zmienia, bo odkąd pierwszy raz w życiu miałem do czynienia z ciśnieniomierzem na nadgarstek, tak te pozostały de facto w formie niezmienionej - a to parę lat temu już było.

Pytanie - po co ci to?

Bo jak widać nie ma zapotrzebowania na rynku na takie urządzenia, albo nie ma dobrej technologii możliwej do zastosowania przy pomiarze ciśnienia podczas wysiłku.

Patrząc na różne sposoby monitorowania wysiłku nie spotkałem się z analizą ciśnienia w trakcie. Można mierzyć przed i po treningu/interwale/powtórzeniu.

Potrzebne mi to żeby zaobserwować lub ustrzec się przed gwałtownymi skokami ciśnienia...mierzenie przed i po sprawa jasna ale to co dzieje się podczas wysiłku pozostaje tajemnicą...chyba że dałoby się to zmierzyć, a mało wygodne jest stawanie co jakiś czas wyciąganie aparatury i mierzenie.

Jeżeli chodzi o rozmiary to jasne jest że to nie będzie wielkości pulsometru ale chodziło mi bardziej o łatwość obsługi i kompaktowość tego urządzenia zakładam i zapominam że mam a po wszystkim widzę co się działo z pulsem. 

Zrób sobie testy w domu polegające na mierzeniu ciśnienia i pulsu (co robi chyba każdy elektroniczny cisnieniomierz) po np. kilku przysiadach. I juz będziesz miał jakieś pojęcie o zależności tętna i ciśnienia. A jeżeli masz jakieś problemy z krążeniem to i tak musisz miec opiekę lekarza i stosować się do jego zaleceń.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...