emenems86 Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam. Założyłem nie dawno nowe slx na tarcze hayesa v6. Problem polega na tym ze po jakimś czasie strasznie zaczął piszczec przedni hamulec. Dzieje się to wtedy jak lekko nacisne klamkę. Jak wcisne mocniej to piszczy w momencie jak rower ma się zatrzymać. Klocki są oryginalne tarcza hmm trochę już przejechała nie wiem ile bo kupiłem od znajomego. Dodam że z tyłu hamuje jak zyleta na takiej samej tarczy. Odtluszczalem tarcze sprawdzałem tez czy przypadkiem nie cieknie olej w zacisku ale wszystko gra. Nie mam pojęcia co dalej zrobić. Tarcze wymienić? Klocki? Tylko jakie żeby hamowalo jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 10 Września 2014 Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Przelecieć klocki papierkiem ściernym. Tylko delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 witam, a czym odtłuszczałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emenems86 Napisano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2014 benzyną ekstrakcyjna. Spróbuje wymienic tarcze bo mam jeszcze jedna tez hayesa no i przy okazji przelece papierem te klocki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Benzyna ekstrakcyjna jest nie wskazana. Odkręć tarczę i umyj ją w płynie do mycia naczyń w gorącej wodzie. Benzyna pozostawia bardzo cieniutki "film". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 To częsta przypadłość hamulców SLX. Mój tylny SLX też piszczy pracując z tarczą SM-RT67. Przedni z tarczą SM-RT64 nie piszczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emenems86 Napisano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2014 umylem tarcze w plynie do naczyn i lekko przeslifowalem klocki. Potem zalozylem i przejechalem sie jakies 500 m na lekko zacisnietym hamulcu zeby troszke dotrzec no i musze powiedziec ze jest lepiej. Odbiega od idealu aczkolwiek jest znaczaca poprawa. Hamulec reaguje ostro a pisk jest w momencie jak rower juz stoi ale i tak bym zmienil te tarcze. Czytalem gdzies na forum ze ludzie nie polecaja hayesa do SLXow. Tylko nie wiem na jakie. Nie chce kupowac czegos w ciemno zebym sie nie rozczarowal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 Dobre są Shimano SM-RT76, ale jak taniej to SM-RT66 mam je i też są spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 jeżeli widzisz poprawę to szkoda inwestować w nowe tarcze, mam w swoim rowerze te same hamulce i nieraz występuje problem piszczenia, używam płynu do tarcz Motorex ( mam już trzeci sezon, puszka 750 ml za około 35 pln), polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 11 Września 2014 Udostępnij Napisano 11 Września 2014 (edytowane) Do czyszczenia tarcz najlepiej Rozpuszczalnik Nitro (0,5l - 5zł), ale trzeba uważać na lakier. Edytowane 11 Września 2014 przez sebaxgh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
triper Napisano 13 Września 2014 Udostępnij Napisano 13 Września 2014 Nitro tak samo jak benzyna ekstrakcyjna pozostawia niewidzialny "film". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi