Robert Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ostatnio słyszałem że częste mycie łańcucha skraca jego żywotność. Sam raczej uważam to za brednie bo teoretycznie im mniej piasku się tam znajduje tym lepiej. Co sądzicie o tej teori? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tichy Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Nic na ten temat nie słyszałem... Wiesz może jakie są argumenty na poparcie tej ,,teorii'' ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Właśnie do tej teorii raczej nie ma żadnego argumentu i go nie usłyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryzon Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ja uważam, że jest całkiem odwrotnie, ponieważ jeśli pomiędzy ogniwami znajduje się więcej piachu niż smaru to występuje większe tarcie i łańcuch się szybciej zużywa. Ja myję łańcuh jak zacznie już wyraźnie głośniej pracować czyli ok 100km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike87 Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ja też łańcuch czyszczę jak go słychać czyli właściwie co dwa dni (co około 200km). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gromosmok Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ostatnio słyszałem że częste mycie łańcucha skraca jego żywotność. Jest całkiem odwrotnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RZUŁF Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ja słyszałem też coś takiego "CZĘSTE MYCIE SKRACA ŻYCIE" ale ryzykuje i nadal sie myje ...... :lol: :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Czyli można to wziąć jako jedną wielką bujde od razu tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Może osoba która wypowiedziała te słowa bała się o to, że z łańcucha zejdzie warstwa niklu ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike87 Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Czyli można to wziąć jako jedną wielką bujde od razu tak myślałem, ale chciałem się upewnić. Może osoba która wypowiedziała te słowa bała się o to, że z łańcucha zejdzie warstwa niklu ?? A może stosuje zasadę, że kwas najlepiej rozpuszcza brud? Wtedy faktycznie częste mycie skróci znacząco żywotność łańcucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mabu Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 z tym myciem lancucha jest podobnie jak z niektorymi ludzmi.niektorzy sie nie myja ,bo uwazaja ze "naturalna " warstwa chroni przed chorobami:)hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozwell Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 NIE MYCIE SKRACA ŻYCIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 pare dni temu w dziale pt: co dzisiaj zrobiłes , przeczytałem post " dzisiaj umyłem napęd " czy cos w tym sensie skojarzenie moje było , że za chwile ktos napisze - dzisiaj zrobiłem manicure czyszczenie napędu jest przecież tak naturalną czynnością dla bikera jak mycie zębów czemu nikt nie zapyta czy częste pranie stroju rowerowego nie zaszkodzi jego jakości ? - bo nikt nie bedzie jeździł śmierdzący na drugi dzień kiedy jechałem po lesie i słyszałem tylko szum opon na igliwiu i spiew ptaków to nasunęło mi sie drugie skojarzenie jazda na czyściutkim napedzie to jak sen w świeżutkiej pościeli czym jest napęd w rowerze ? - otwarta przekładnią łańcuchową, a taką trzeba konserwowac cześciej, a konserwacja polega na : itd .itd.itd. lece bo mi olej skapuje z łancucha i trzeba go wytrzeć papapa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trin Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 name='Katsumoto' date='7.07.2006, 08:28' post='234573'Ostatnio słyszałem że częste mycie łańcucha skraca jego żywotność. eee gadanie lepiej powiedz nam kto ci tak powiedział ? Myje łańcuch jak potrzeba - czyli jak jest brudny ewentualnie zaczyna cykać jak świerszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 To mój kolega co ma dośćdziwne teorie, np. kółka przerzutki zużywają się w tempie kasety. Ogólnie lekko stuknięta osoba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzer Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ciekawa teoria:) Wczoraj przy okazji serwisowania kuzynowi bika wyvczyscilem sobie dokladnie naped, co mi zajelo jakies 2 godziny... Wszystko byloby ok gdyby nie to, ze zaraz po czyszczeniu zachcialo mi sie poszalec w lesie i znowu wszystko czeka na czyszczenie Jakos nie potrafie nie jezdzic w blocie. Cos w tym jest :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Ostatnio słyszałem że częste mycie łańcucha skraca jego żywotność. Sam raczej uważam to za brednie bo teoretycznie im mniej piasku się tam znajduje tym lepiej. Co sądzicie o tej teori? Poszukaj na forum - jest taki temat w którym się nad tym zastanawiałem i pokazywałem dlaczego tak może być. Ale raczej tak nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.