flyer Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 Składam bike'a. Mam ramę ALU krosową i koła 700c. No i klops. Tylne koło nie mieści się w ramie, bo brakuje ok 5mm. Doczytałem, że występują przynajmniej dwa standardy 130mm i 135mm. Rama ma 130mm, piasta 135. I teraz nie wiem, czy szukać innej ramy, czy wymienić koła. Zakładając, że jednak zmienię koła na jakieś standardowe 130mm, to: - czy powinienem oczekiwać niekompatybilności z kasetami MTB 8/9/10 (np. 11-34)? - czy ma to wpływ na korbę? W szczególności czy mogę zastosować MTB 48/36/26? - czy są takie koła z piastami 130mm, do których wstawię gumy o szer. 45mm?
paziek Napisano 10 Września 2014 Napisano 10 Września 2014 - czy powinienem oczekiwać niekompatybilności z kasetami MTB 8/9/10 (np. 11-34)? 130mm to standard szosowy, ale kaseta MTB/Corss wejdzie bez problemu, inna sprawa to czy przerzutka szosowa (czy jaką tam masz) będzie na tyle pojemna aby coś takiego obsługiwać. Typowe MTB/Cross nie powinny mieć problemu. - czy ma to wpływ na korbę? W szczególności czy mogę zastosować MTB 48/36/26? Będzie to miało lekki wpływ na korbę MTB/Cross, tzn. kaseta będzie w innym miejscu niż na pieście 135mm. Można to skompensować nieco krótszym suportem do korby niż zalecany przez producenta... ale czy będzie to potrzebne to sam sobie odpowiesz jadąc na takiej hybrydzie. - czy są takie koła z piastami 130mm, do których wstawię gumy o szer. 45mm? Piasta nie ma nic do szerokości obręczy - zobacz ile masz miejsca w ramie (widełkach) i wg tego oceń, czy zmieścisz 45mm - na tej podstawie zdecyduj czy warto robić koło pod takie opony. W serwisie zaplotą ci pewnie za 40-100 PLN. Jeśli chodzi o gotowe koła z piastą 130mm i obręcz gdzie wejdzie 45mm - raczej nie znajdziesz; przełajówki z tego co widziałem mają standard 135mm, a do żadnej szosówki nie wejdzie opona 45mm, więc nie ma sensu ładować tam szerokich obręczy.
flyer Napisano 11 Września 2014 Autor Napisano 11 Września 2014 Ta wartość 45mm wzięła się z przewężenia 'chainstay' (nie wiem jak ten element po polsku nazwać) . Rama jest fitness'owa. Docelowo mają być gumy 32mm. Piasta 130mm + powiedzmy obręcz 622x15 to niezbyt częsta konfiguracja, więcej faktycznie nie widziałem. Przy okazji mógłby użyć moich starych gum 28c. To 130mm daje opcję na naprawdę lekkie koła.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.