mabu Napisano 6 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Witam! Pare dni temu w czasie jazdy uslyszlalem strzelanie w przednim kole. Dzwiek był identyczny jak dzwonienie szprych ,wiec uznalem ze w wolnym czasie sie tym zajme.Jednak dziś w czasie powrotu do domu strzelanie zaczelo sie nasilac i zaczalem sie zastanawiac czy przypadkiem nie jest cos z przednia piasta.No i niestety moje przypuszczenia były sluszne:( daje linki do zdjec: http://img163.imageshack.us/my.php?image=pict00135fc.jpg http://img195.imageshack.us/my.php?image=pict00173ae.jpg http://img325.imageshack.us/my.php?image=pict00159bv.jpg http://img416.imageshack.us/my.php?image=pict00167hh.jpg Widocznie jedna kulka musiala szczelic i przemielilo wszystko w srodku.nie byloby problemu gdyby to byly zarzniete tylko kulki lub konusy.pekniete kulki zmasakrowaly taki kolnierz(widac go w linku 1 ) ktory dociska kulki do biezni. Jestem na etapie kupna amortyzatora i nagle wyskoczyl problem piasty. Watpie ze da sie kupic takowy kolnierz,o chyab ze sie myle. A tego wsadzic nie moge bo powierzchnia jest calkowiecie nirowna i w szybkim czasie w piascie bede mial znowu miazge. Wiem ze Deore to straszna kicha ,ale chcialbym odlozyc kupno nowej piasty jak najdluzej ze wzgledu na koszty nowego amorka. Najgorsze jest to ,ze piaste regularnie( 2-3 razy na sezon) rozkrecalem,smarowalem i kontrolowalem ,a konusy mailem skontrowane idealnie wiec to chyba byl najzwyczjniej pech:( Mam nadzije ze ktos z Was ma na to jakis przepis z gory dziekuje i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Przepis jest w sumie bardzo prosty - kupić nową piastę i omijać szerokim łukiem wszystko co ma napis Deore na obudowie Z tą już nic sensownego nie zrobisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mabu Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 eh, a mialem nadzieje ze z zakupem nowej piasty bede mogl troszke poczekac..no ale coz,deore kupowalo sie z braku funduszy..wiecej tego bledu nie popelnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurasek Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 eh, a mialem nadzieje ze z zakupem nowej piasty bede mogl troszke poczekac..no ale coz,deore kupowalo sie z braku funduszy..wiecej tego bledu nie popelnie.. nie martw sie wersja niskobudżetowa też jest dostępna bo miski w piaście sa wymienne i dostępne w serwisach rowerowych oczywiście rozwiazanie zajeżdża makro keszem ale jak sie nie ma miedzi ..... pozdrówko współczujace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mabu Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 jurasek, dzieki za tego posta, troche odetchnalem.juz naerwow od rana mysle i szukam na allegro jakiejs sensownej piasty.Jesli faktycznei jest mozliwosc zakupu misek to super.Nie bede musial kupowac teraz nowej piasty, rozplatac kol i wogole sie denerwowac. Dzis odwiedze sklepy w Katowicach ,mam nadzije ze w ktoryms beda takie miski.. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fylyp Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Przepis jest w sumie bardzo prosty - kupić nową piastę i omijać szerokim łukiem wszystko co ma napis Deore na obudowie Z tą już nic sensownego nie zrobisz... deore -wiadomo lekkie g**no ale LX czy XT terz mają napis "deore" :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Wiadomo, że mówię o grupie Deore, a nie o Deore LX czy Deore XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mabu Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 ciekawe czy w deore 2006 sa jakies zmiany. nie dosc ze tera mam problem z przednia piasta to w tylniej dostaje sie woda do srodka i po jednej stronie smar i kliki sa ladnei biale ,takie jak smar ,a w drugiej taplaja sie w rozrzadzonym smarze w kolorze rdzy..Jaz chyab nie mam sily do tych piast:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 nie martw sie wersja niskobudżetowa też jest dostępna bo miski w piaście sa wymienne i dostępne w serwisach rowerowych oczywiście rozwiazanie zajeżdża makro keszem ale jak sie nie ma miedzi ..... pozdrówko współczujace no niby jest takie rozwiązanie, ale jak mi w starym rowerku stało sie tak samo jak koledze i poszedłem do rowerowego to mi koleś powiedział ze mają 2 rozmiary takich misek ale i tak pewnie żadna niebedzie pasowała i ze to raczej jest niemozliwe kupic o identycznym rozmiarze, ale do Deore może gdzieś bedą, ja do zwykłej aluminiowej noname nigdzie nie dostałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mabu Napisano 7 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Z tym miskami to niestety dzis bylem we wszystkich sklepach w Kato i dzwonilem do Twomarku i nigdzie tego nie maja:/ wkurzylem sie i kupilem piaste boblighta .Zobaczymy jak to bedzie sie sprawowalo.jedno jest pewne nie bedzie samozaciskajacych sie konusow ani nieszczelnych lozysk. A teraz sie zastanawiam co zrobic z ta deorka.Czy jest sens ja sprzedawac na czesci czy poszukac tych misek i sprzedac ja sprawna... jak myslicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Żbik Napisano 7 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Wyrzuć do śmieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.