Skocz do zawartości

[koła 28"] wymiana piast czy całych kół?

chudeusz09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Obecnie posiadam koła na obręczach euroline schurmann. Piasta przód quando, tył shimano altus. Chciałbym wymienić piasty na deore LX T670 i przy okazji szprychy na czarne. Pytanie czy jest sens pozostawać przy tych obręczach czy szukać czegoś lepszego? Czy do kwoty 120-150zł za komplet znajdę coś lepszego od schuemannuffff czy to raczej będzie na zasadzie "zamienił stryjek....."?

Rower crossowy, moja waga 92kg. Przeznaczenie głównie drogi asfaltowe i szutrowe/leśne. Czasem zdarzy się zapuścić w głębsze krzaczory ale na śnieżkę się nie wybieram.

Napisano

W tej cenie dobrych gotowych kół nie dostaniesz, piasty lx, szprychy i przekładka jezeli obręcz się jeszcze do tego nadaję tez będzie kosztować. Najlepszym rozwiązaniem to jeździć na nich dalej  i składac kasę na lepsze.

Napisano

Rodszyld69, zabij, nie mam pojęcia. Jeśli to pomoże to opony 700x40c i takie na razie zostają. Jeśli zmienię to nie mniejsze jak 35-38c.

Beskid, sam nie złożę, w okolicy są serwisy, które biorą po 30-60zł za koło.

Napisano

Obręcz jest w zasadzie nowa. Przejechane ~1100km w około 1,5 miesiąca. Z przodu jak pisałem mam piastę quando w dodatku z mocowaniem na tarcze co jest mi kompletnie zbędne. Wygląda to dosyć kiepsko więc chciałem przy okazji wymienić ją na lepszą. Celuję w grupę shimano LX. Lepsza, czyli droższa nie jest mi potrzebna stąd pomysł na wsadzenie tych piast.

Napisano

Decyzja teraz należy do Ciebie. Ja wolałbym składać koła od podstaw z nowych obręczy,szprych i piast. Zazwyczaj obręcze się zostawia jak są pod tarcze lub  bardzo drogie a są w dobrym stanie a z innymi to nie ma sensu.

Napisano

Obręcz się zastawia jak jest dobra i sprawdzona a u Ciebie nic nie wiadomo. Tutaj idz za radą @rodszyld69 bo mieć koła w zapasie to fajna sprawa. Z tym LX'em to już niestety nie jest tak kolorowo jak kiedyś. W ogóle jakość piast na kulkach poszła w dół. Dlatego sam w tym sezonie przeprosiłem się z maszynami i zakupiłem piasty Novatec. Kup piasty obręcz i tyle. Resztę niech Ci dobiorą w serwisie.

Napisano

Chyba najlepszym wyjściem będzie zbierać na coś lepszego. Obecne kółka jeszcze się toczą więc na koniec sezonu wymiana nie ma raczej większego sensu. Warto myślę przekulać się jeszcze i zaczekać na jakieś jesienno zimowe wyprzedaże. Dzięki za wszelkie sugestie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...