Skocz do zawartości

[1500-2000] Romet czy Unibike czy Kross

Bulik1975

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie Państwa.

Przeszukałem kilka stron tematu i znalazłem tylko starsze informacje i to szczątkowe dla porównania wybranych przeze mnie modeli, tak więc postanowiłem założyć nowy temat.

Spieszy mi się dosyć bardzo bo kończą się egemplarze w sklepie - wczoraj jeszcze 2 sztuki były.

A więc:

Rower - trasa - głównie asfalt - ubite ścieżki - las - bez jakiś większych ekstremalnych miejsc.

Wzrost 185 cm i waga niestety już 95 kg :(

Na początku wybrałem rowerki z przedziału pow. 2000 zeta i zastanawiałem się nad modelami:

Kross EVADO 4.0 - cena katalog. 2.499 obecnie w promocji za 2.199 http://www.kross.pl/pl/2014/cross/evado-4-0

UNIBIKE VIPER GTS - cena katalog. 2.099 obecnie w promocji za tylko za 2.036 (chyba jeszcze nie zaczęli) http://www.unibike.pl/vipergts.html

i wczoraj niespodziewanie doszedł ROMET ORKAN 5.0 - cena katalog. 2.599 a w promocji za 2.099 zł !!! http://www.kakaduo.pl/product-pol-3416-Rower-ROMET-CROSS-ORKAN-5-0-M.html

Chciałem kupić na raty i w sumie to taki Romecik w sumie z ratami 2.289 na 10 rat nie zburzyłby mi finansów. Ale żona jak to żona jak jej powiedziałem to od razu pytanie - "a czemu taki drogi" ??? no i mnie wkurzyła - zacząłem szukać czegoś tańszego i wybrałem modele niżej

Kross EVado 3.0 - katalogowo 1.999 a w promocji 1.899 zł

Unibike Crossfire GTS - 1.899 złotych a w sklepach

Romet Orkan 4.0 - katalogowo 2.099 zł a w promocji obecnie za 1599 złoty !!!! ale jest to biały kolor i troche mnie przeraża

I takie oto coś znalazłem na necie:

http://www.dobrerowery.pl/blog/rowery-crossowe-z-hamulcami-tarczowymi

Pomóżcie proszę - albo o opinię fachowców z droższego przedziału cenowego oraz z tańszego

Bardzo dziękuję za info

Napisano

"a czemu taki drogi" ???

Powiedz żonie, że jak ma być dobry, to musi być "drogi" (2000 za rower to wcale nie tak dużo, w najlepszym razie średnia półka) i bierz Orkana 5.0  ;) Szczególnie cieszy bardzo fajna korba Deore. Amortyzator i manetki wprawdzie ciut za słabe w stosunku do reszty, ale całość i tak robi lepsze wrażenie niż konkurencja.

Alternatywą dla niego jest Northtec Caledon DB (nie można wkleić linka :/), który katalogowo kosztuje 2000 zł, więc na przecenie powinieneś znaleźć go taniej.

Napisano

Alternatywą dla niego jest Northtec Caledon DB (nie można wkleić linka :/), który katalogowo kosztuje 2000 zł, więc na przecenie powinieneś znaleźć go taniej.

Już parę dni temu o nim też myslałem - ale oprócz strony Northec nigdzie go nie więcej nie znalazłem.

Rozmumiem że ten Northec to wybór pomiędzy moją wyższą półką a niższą. Lepszy od tych tańszych a niewiele utępujący tym droższym?

Napisano

Rozmumiem że ten Northec to wybór pomiędzy moją wyższą półką a niższą. Lepszy od tych tańszych a niewiele utępujący tym droższym?
Zasadniczo tak, choć od Orkana 4.0 jest lepszy praktycznie tylko o manetki i przednią przerzutkę. 
Napisano

Czy kolego tak: z przedziału pow. 2000 to Romet orkan 5.0 a poniżej 2000 to też Romet Orkan 4.0 a uważam cenie atrakcyjnej bo 1599 zeta

Napisano

Tutaj masz jeszcze taniej

http://allegro.pl/rower-romet-orkan-4-0-m-28-2014-hamulce-hydraul-i4567020626.html

Mi udało się kupić w tej samej cenie u lokalnego dystrybutora Rometa. Z samego roweru jestem bardzo zadowolony. Jazda na nim to bajka. Wszystko cichutko pracuje, jest też odpowiednio szybki a hamulce tarczowe jak dla mnie rewelka. No i napęd 3x9 też robi swoje.

Wiadomo, że każdy swoje chwali, w tej cenie jednak ciężko znaleźć coś lepszego. Być może coś jeszcze pojawi się na wyprzedażach ale niekoniecznie musisz trafić np. z rozmiarem ramy etc.

Jeżeli masz kasę pomyślałbym o Orkanie 5.0 ale tak jak u mnie cena roweru to nie wszystko bo jeszcze dojdzie oświetlenie, zabezpieczenie i pewnie błotniki ale na razie się rozglądam za takimi, żeby nie zepsuły wizualnie roweru.

Napisano

Sprzęt z napędem trochę lepszym niż w Romecie (choć korby nie znam), ale:

- v-brake powoli schodzi z rynku,

- budżet pozwala bezboleśnie przesiąść się na tarcze,

- autor tematu waży ponad 90 kg, więc tarcze będą miały co robić.

A więc, jeśli pytasz o rower dla siebie, to możesz kupić (i podzielić się wrażeniami na forum!). Bulikowi jednak poleciłbym Rometa.

Napisano

Telefonicznie mam zarezerwowany Orkan 4.0 i 5.0

Po pracy jade zobaczyć przejchać się i kupić.

Wydaje mi się że rowerek jest przyszłościowy to znaczy będę mógł swobodnie kupić przerzutki czy korbę klasę wyżej albo dwie i wymienić i problemów nie będzie.

Jak szperałem po forach to skupiłem się na przerzutkach 3x9 bo wydaje mi się że na nich trzeba się w chwili obecnej skupić bo będzie to coraz popularniejsze.

Napisano

Niestety nie mam możliwości zobaczenia na żywo rometa zastanawiam się na orkan 4, ale mam pytanie czy ramy w 4 i 5 są takie same i różnią się tylko kolorem?

Napisano

Witam

Od 5 dni jestem włascicelem Rometa Orkan 4.0 - wydaje mi się że jest fantastyczny.Zakupiłem na razie stopkę i licznik i już zrobione ponad 100km(weekend piękny i słoneczny)

Wydaje mi się że nie będę żałował.

aaa cena zakupu to 1595 zł - przecena z 2.099

Dziękuję za podpowiedzi temat uważam za pomocny i do zamknięcia

Pozdrwiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...