Skocz do zawartości

[licznik] Ustawienie obwodu opony do licznika

JarekWLKP

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie mam teraz miarki do ręcznego zmierzenia opony i stąd mój problem. Na oponie są oznaczenia 700 X 35C i 35-622. Co oznacza litera "C" i które oznaczenie jest lepsze do wyboru? W tabelach podawanych w wielu miejscach są 2 opcje, bo dla 700 X 35C są 2205mm obwodu, a dla 35-622 są 2168 mm.

Napisano

Nie masz dostępu do niczego co ma podziałkę w centymetrach? Postaw rower, aby kolo było wentylem na dole. Zaznacz ten punkt na ziemi. Przeprowadź rower żeby koło zrobiło 1 pelny obrót i zrób na ziemi drugi znak. Teraz musisz zmierzyc odległość miedzy znakami bez uzycia miarki (bo jej nie masz). Kartka papieru A4 (takiego do drukarki) ma krótszy bok 210mm. 10 kartek ułozonych jedna przy drugiej da Ci 2100mm Teraz musisz tylko oszacowac ten pozostały kawalek. Składając kartkę wzdłuż dłuższego boku dostaniesz wymiar 105 mm. Składając jeszcze raz 52mm itd. itd. czyli 2205mm to 10 kartek + 1/2 kartki, a 2168mm to "dziebko" wiecej niz 10 kartek + 1/4 kartki.

Metoda a'la McGiver ;) ale działa.

Napisano

re up. Genialne :)

uważam, że powyższa metoda ma moim zdaniem wystarczającą dokładność.

Ja zmierzyłem jednym centymetrem krawieckim dwa koła na dwóch roweruch. Ustawione w ten sposób liczniki po wycieczce 100 km pokazały różnicę ok 1,5 km czyli 1,5% błędu.

Zatem jeśli na 2 metrach pomylisz się o centymetr, to twój błąd pomiaru będzie rzędu 0,5%. Szerokość kartki A4 to na 100% 210mm, natomiast do 2m na taśmie centymetra krawieckiego, to już nie byłbym pewny :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...