Skocz do zawartości

[manual] od czego zacząć nauke

Sianek

Rekomendowane odpowiedzi

umiem już jezdzić na kole czyli siedze na siodełku i pedałuje i jak trzeba to hamuje tylnym hamulcem przejeżdzam tak z 300 metrów i dalej mi się nie chce mysle że opanowałem to w pewnym stopniu . a próbuje manuala i mi nie wychodzi czasami znosi mnie w bok albo zeskakuje z roweru bo przechyla mnie za bardzo do tyłu nie moge wyczuc tego momentu w którym sie da utrzymac równowage i jechac jak sie tego zaczac uczyc próbuje z tydzien i nie wychodzi . pomocy i dzieki

bede próbował to zobaczymy . cieżko jest to wyczuć . >>>> czekam na dalsze rady <<<<

ostatnio trenowałem i nauczylem sie czegos takiego jade na kole pedałująć i jak wyczuje moment to przestaje i jade bez pedałowania na siedząco tak z 10m ale wstac nie umiem i tak jechac jak to zrobić ???????

• 2 tygodnie później...

Poewiem ci ze sam sie czę tego triku i po paru razach wyczuwam ten moment.

Nie tób z Wheelie bo to w niczym nie pomaga (przednie koł jest pare centów niżej). Przejeżdzasz pewnie 10 m dlatego ze jesteś rozpedzony i powoli opadasz.

Moje rady rozpeć sie tak do 15 km/H NIE bój Sie szybkości!!!! Poderwij przednie koło wysoku i ugnij kolana powinieneś poczuć sie pewnie. Teraz najgorsze jeżeli koło zacznie opadać muszi bardzo szybko zareagować innaczej spadniesz na ziemie. Ja jeżdze bez hamulca łatwiej jak dla mnie jest balansować bez jego użycia.

Ja też ucze sie manuala bo wheelie już nieźle opanowałem. Moim największym problemem jest poderwanie kierownicy bo mam zwykły rower do XC a on jest troche za duży :D Ale na razie manuala robie troche oszukanego bo jade sobie na wheelie i w pewnym momencie przestaje pedałować, jade tak sobie ok. 10m a potem wstaje na normalnego manuala czyli na stojąco i jade też tak z 10- 15m. Ale niedługo kupie nowego bike'a i bede sie uczył normalnego manuala :)

też jeżdżę na rowerze typowo do MTB-XC i śmigam czasem troszke whelie i czasem poprostu przestaje pedałowac i se tak balansuje kilkanaście metrów.

kumple jeżdzący w streecie itp. zobaczyli to na 21 - calowej ramie to nazwali to "manual z dupą w siodle" :)

pozdroofka!

• 3 tygodnie później...

no nie ma tu dużo rad ale sam doszedłem jak to zrobic po nieustannym treningu przejeżdzam na manualu około 25 metrów i z każdą godz jest lepiej :D pozdro

Sproboj nogami naciskac na pedala kolko tylnie podjezdza do przodu wtedy jesli za bardzo to hampel leciutko nacisnij no i rob to samo pamietaj jak robisz manuala to musisz miec prosto rece jak druty bo jak masz krzywo to sie nie dziw ze cie przechyla rece krzywisz jak chcesz skrecac aha i hampel tylni ma byc idealnie ustawiony tak aby palcem wskazujacym hamowac poazdro i cwicz dalej :(

ogladalem jakis tam film i byla mowa o manualu i gosc stawal przy scianie opieral bika o sciane i stawal w pozycji manuala

potem balansowal cialem potem zmiana i 2ga strona mial oparta o sciane i to samo, ponoc pomaga. ja sie uczylem "normalnie" ;p

Ja tez uczylem sie normalnie- juz umiem jezdzic na 1 kole jakies 8 lat- niektorzy moze nie uwierza ale podczas tych 8 lat nie zaliczylem zadnej gleby z powodu manuala,nawet podczas nauki nie zaliczylem zadnej. Za to z nose manualem juz troche gorzej bo probowalem kilka razy ( przejade max 10m ) i juz kilka gleb ;) A wszyskie te manuale , bunny itp robilem na starym goralu .

Poewiem ci ze sam sie czę tego triku i po paru razach wyczuwam ten moment.

Nie tób z Wheelie bo to w niczym nie pomaga (przednie koł jest pare centów niżej). Przejeżdzasz pewnie 10 m dlatego ze jesteś rozpedzony i powoli opadasz.

Moje rady rozpeć sie tak do 15 km/H NIE bój Sie szybkości!!!! Poderwij przednie koło wysoku i ugnij kolana powinieneś poczuć sie pewnie. Teraz najgorsze jeżeli koło zacznie opadać muszi bardzo szybko zareagować innaczej spadniesz na ziemie. Ja jeżdze bez hamulca łatwiej jak dla mnie jest balansować bez jego użycia.

no wiesz mi tez tak radzili.. ale spadlem na plecy na szczescie jezdzilem w lesie i nie bolało :P

ja w zasadzie cuze sie tego triku 3 dni na razie mi nic nei idzie nawet jak siedze na siodelku i pedaluje to przejade 10 m i opadam na bok, albo do tylu i wtedy laduje na nogi albo na przednie kolo... nie potrafie zrobic tego i raczej chyba nie zrobie jak mi ktos nie da dokładnej wskazowki.. :/ >a jadąc na tylnym kole musze spuscic powietrze w kole gdzies do 2/3 albo 1/3 albo poprostu jechac na twardym...? na jezdze najczesciej na 43b.. "?" :P

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...