Shadow17 Napisano 8 Września 2014 Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Witam! Kupiłem nowy rower półtora miesiąca temu. Dzisiaj przywiozłem go z serwisu. Kiedy go zawiozłem powiedziałem kolesiowi że coś mi strzela przy amortyzatorze kiedy pojeżdżę trochę, a on mi mówi że amortyzator nie ma prawa strzelać i że to pewnie ster. No ale dobra, on się bardziej zna. Przywiozłem go, pojeździłem i nadal strzela. Lekko zjadę z czegoś albo przycisnę to właśnie tak się dzieje (np. zjazd z kostki na trawnik). Jeśli coś ominąłem to edytuje post, ew. napisze niżej. Rower: Kross Hexagon X5 Amortyzator: SR Suntour XCT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geiger Napisano 8 Września 2014 Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Jak na dla mnie to koleś z serwisu miał dużo racji, mało prawdopodobne żeby coś w amortyzatorze strzelało. Moim zdaniem po prostu coś jest niedokręcone z odpowiednią siłą i często się zdarza że strzela delikatnie. Pierwsze co zrób to dokręć wszystkie śruby mocujące kierownicę do mostka, następnie odkręć mostek od sterówki, dokręć od góry kapsel i dokręć ponownie mostek do sterówki. Wszystko powinno być dokręcone z odpowiednią siłą. Sprawdź mocowanie koła na piaście, czy jest dobrze zaciśnięte. Następnie ściśnij mocniej mocowanie sztycy siodła, tam też często się luzuje i strzela przy czym wydaje się że strzela z przodu Po tym wszystkim zrób test i napisz czy pomogło Jak nie to będziemy rozkminiać dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shadow17 Napisano 9 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Z tego co wiem to on tam dokręcał wszystko bo to ten serwis żeby dostać gwarancje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geiger Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Co nie znaczy że czegoś mógł nie dokręcić, albo z zbyt małą siłą. Tylko Ci mówię że niedokręcenie czegoś dobrze to główny powód strzelania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copone Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Uginałeś amor sam bez jazdy,? Spróbuj jeżeli to on to powinno być słychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Września 2014 Udostępnij Napisano 9 Września 2014 Postaw rower do góry nogami, wypnij koło. Niech ktoś przytrzyma rower na ziemi a ty pociągnij przód-tył golenie widelca. Spróbuj poruszać nimi skręcając je. Jeśli wtedy pojawi się strzelanie to na 99 procent golenie górne wyklejają się z korony. Dosyć częsta przypadłość dla wielu widelców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi