Skocz do zawartości

[rower] opinie Silverback Slade 3 2014

lakatus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Jak w temacie dostałem ofertę zakupu nowego roweru model  Slade 3 firmy Silverback w cenie 2050zł. 

Chciałbym prosić znawców tematu w ocenie osprzętu tego modelu oraz ewentualnie ramy. 

Podaję link do bezpośredniej specyfikacji roweru: http://www.silverbacklab.com/bike/mountain/silverback-slade-3/

Rower będzie używany do jazdy po ścieżkach rowerowych jakiś górkach dużo również po asfalcie

Mam 183 cm wzrostu waże 103 kg :) przekrok u mnie wynosi jakies 82-83 cm

Napisano

Wygląd roweru dość konserwatywny na tle tych ciekawych konstrukcji giant ghost i innych niemniej osprzęt wydaje mi się ok niemniej nie jestem na bieżąco nie wiem co jest warte zakupu. Nie chce przepłacać za jedynie ładne malowanie wolę dobry osprzęt i dobrą ergonomię. Niemniej nie chciałbym by był to produkt nietrwały pod kątem trwałości ramy...

Ze sklepu dostałem propozycję zakupu również modeli wyższych tj. SLADE 2 za 2890 oraz SLADE 3. za 3800 zł. 

Zakup roweru z kołem 27,5 wydaje mi sie dobnrym kompromisem pomiedzy 26 a 29 choć może bezkompromisowe podejście do tematu i zakup 29 byłby równie udany tym bardziej, że na allegro stoi model SILVERBACK SOLA 3 za 2333zł z chyba dobrym osprzętem przynajmniej według forumowiczów...

Napisano

Tu jest dość krótka piłka bo Slade 3 nie ma główki taper a to poważny mankament. Co innego Slade 2 gdzie już jest poszerzana główka i lepszy widelec bo Raidon.

Napisano

dziekuję za wskazanie tego istotnego mankamentu ...nie wiem dokładnie co to znaczy ale chyba problem z wymiana widelca/amora na inne :)

Napisano

Dokładnie tak. Nic porządnego pod ten standard kół nie robią pod "starą" sterówkę 1 1/8".  Nawet z ewentualną odsprzedażą będzie problem chyba, że kupujący będzie żył w nieświadomości.

Napisano

Jesteście pewni co do tej główki? Jak zjedziesz niżej na "SLADE 3 PERFORMANCE" to tam jest napisane, że główka jest taperowana. Z resztą za tą kasę dziwne, żeby było inaczej. Wydaje mi się jednak, że za prawie 4 tysie można kupić sprzęt na dużo lepszym osprzęcie.

Napisano

Tzn slade 1 za 3800 wcale nie jest dobra okazja ? Odnosnieslade 3 to qrcze jutro potwierdze fakt taperowania bad ttez nie tej glowki ...

Jatamm celuje w rower do 2500 max lepszego i tak nie wykorzystam prYnajmniej na razie ...wole poki co nie inwestowac duzych kwot :)

Gdybu acid cuba byl blizej tej kwoty zdecydowalbym sie na niego

Napisano

Slade 3 nie ma taperowanej główki, jest to napisane "jak wół" na stronie z rowerem ... a rower z kołem 27,5" bez taperowanej to wtopa.

• FRAME: 27.5” Trail, SB Formed, 6061 Aluminium, 1⅛” headtube, 135mm QR Dropouts, fender and Rack mounts and Replaceable Alloy hanger

Napisano

dokladnie najezdza sie na + na grafice roweru i  wyswietla sie info o taperowanej glowce. Ponadto dziwne to by bylo gdyby bylra rozna rama dla SLADE 1 , 2 , 3 one wygladaja z tego co porownuje jednakowo...

Napisano

Niżej, gdzie masz rower z takimi plusikami - najedź i przeczytaj. Chwalą się główką taperowaną. 

W innych modelach a nie tym konkretnym. Przecież to całkiem inny model a konkretnie 1-ka. Nic też dziwnego, że tak jest. Wielu producentów do niższej klasy nie wsadza główki taper.

@lakatus wszystko już wiesz a co tam wybierzesz to już Twoja sprawa. Nie jednego już tu ostrzegaliśmy przed kupą w postaci "starej" sterówki i zawsze było na naszym. Potem jest rozpaczliwe szukanie adapterów pod odpowiedni wideł a tu lipa.

Napisano

Niżej, gdzie masz rower z takimi plusikami - najedź i przeczytaj. Chwalą się główką taperowaną. 

W opisie tego modelu nie ma nic o taperowanej sterówce, nie siej zamętu, rower nie ma taperowanej główki.

Wystarczy powiększyć grafikę i widać że główka nie jest taperowana .

Napisano

Tak jak już pisałem: "SILVERBACK SLADE 3 PERFORMANCE". Naucz się korzystać z przeglądarki. Podpowiem: nad galerią!
I nie twierdzę, że ma. Czytam po porstu to co jest napisane w miejscu, które wskazałem.

Na innej stronie przeczytałem, że taperowane główki mają faktycznie modele 1 i 2. A więc zamęt wprowadza firma na swojej stronie.

Napisano

Chłopie pomyśl choć przez chwilę. Te plusiki są przy każdej z propozycji 1/2/3 na tym samym sprzęcie więc odnoszą się do faktu, że producent oferuje modele z taperem. Popatrz na model Sola gdzie jest to HT a "plusik" dotyczy między innymi widełek przy damperze.

Napisano

cicho juz Panowie nie ma sensu sie sprzeczac faktycznie niejednoznacznosc zrobnil producent ktory po otwarciu  stromny ze specyfikacja tego konkretnego modelu tj 3 daje jakies foto z plusikami i info o taperowaniu glowki... tak czy owak nie planuje kupowac czegos co tej taperowanej platformy  nie bedzie posiadac :) Nie up[ieram sie i nie koloryzuje tego co widze i nie bede plakal bo nie kupie jesli TH nie ma :)

Napisano

Lakatus

Jesteś pewien, że to ten rower?

To są modele 2015 chyba jeszcze niedostępne. 

Jeśli możesz to napisz w jakim mieście mają to w ofercie.

Napisano

Po przejrzeniu rynku faktycznie nie ma dużej alternatywy dla tej Soli osprzęt ok rama czytajać fora nie powinna być problemowa tzn. nie ma problemów wytrzymałościowych ...nikt z konkurentów nie daje tyle za taka kwotę ...Jeszcze jest jeedn rower w świat roweró Kross Level  B6.. za 2500 zł

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...