Skocz do zawartości

[piasta?]Kaseta faluje

xufi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!
Kilka dni temu w lesie nagle ścięło mi hak przerzutki (na prostym odcinku, nie wiem czemu, może jakaś gałąź?), przerzutka przeleciała na drugą stronę koła i łańcuch wpadł między szprychy, a zębatkę (natychmiast stanąłem i nawet szprychy nie są porysowane ;) ).

Po wymianie zauważyłem, że kaseta faluje (tak jak scentrowane koło). Falowanie objawia się nawet jak zakręcę kołem, a cały napęd stoi. Do tego pojawiły się niepokojące dźwięki gdy koło się kręci (jutro/pojutrze zdejmę je i zbadam dokładniej).

Czego powinienem szukać, czego się spodziewać? Co sprawdzić?

Rower to Kross A6 z bodajże 2010r.

Napisano

W tanich piastach Joytech i Shimano kaseta faluje od nowości i nic się na to nie poradzi. Jeśli faluje bardzo możesz się pokusić o serwis bębenka by skasować luzy (usuwając jedną z lub więcej podkładek które są w środku, przynajmniej tak robi się w Shimano). Niepokojące dźwięki z bębenka - czyszczenie i smarowanie.

Napisano

Falowanie kasety oznacza, że oś obrotu kasety nie pokrywa sie z osią obrotu koła. Jesli przedtem tego objawu nie było, a pojawił się po awarii haka to moze oznaczać uszkodzenie łożyskowania bębenka (łożyska które pracuje gdy nie kręcisz pedałami). Dziwne dźwięki raczej to też potwierdzają (uszkodzone łożysko,obce elementy w łożysku). Spróbuj poruszac kasetą na boki (kołysac nią) Jesli wyczujesz luzy to raczejpotwierdzi tę diagnozę. W kazdym razie, ja w pierwszej kolejności rozebrał bym bębenek.

Napisano

Huhu, mam wszystkie typowe narzędzia, ale nimi raczej bębenka nie wyjmę. Falowanie ma zakres około milimetra na zębach, można tak jeździć zanim się całkiem rozsypie? Nie pociągnie to za sobą kolejnych zniszczeń?

Napisano

No więc szumi jakieś łożysko, ale nie w piaście. Słychać je dopiero jak pracuje bębenek. Można tak jeszcze jeździć czy już wymienić bębenek?

Napisano

hej

mam podobnie ale falowanie zobaczylem gdy zaczalem sie temu miejscu przygladac gdy zaczely dochodzic takie dziwne dzwieku z bebenka.

rower na gwarancji wie cpojechalem

Serwis wymienil mi tzw frewhell na nowe tlumaczac ze zamiast grzebac czy miec problemy z otwieraniem woleli wymnienic na nowy( problem ustal)

jak pytalem o kasete ( moja ro SRAM PG1030) i faloanie to stwierdzili ze normalne to zjawisko.

radzili zeby raz na jaiis czas w miejscu pomiedzy duza zebatka kasety a piasta kapnac czasami troche dobrego lubrykanta i podczas krecenia co niektore szczeliny moge ten lubrykant zaciagnac- podobno ponmaga.

Moje piasty to Specialized Staut SL

Ale za 2 tygi beda na DTSwiss350 z kaseta XT ; CX sapimyi ZTR FLowEX

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...