Skocz do zawartości

[koła] jakie koło do opony 26x2.125 ?

luzak83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym zmienic w moim rowerze przednie koło, ktore niestety ma lekko bije a poza tym jest juz troche starsze boi stalowe. Z tyłu mam juz aluminiowe wiec jak byłby komplet to rower by sie lepiej prezentował. Nie jest to jakis nadzwyczajny rower wiec zwykłe alumiowe koło w zupełnosci wystarczy. znalazłem ciakawa oferte na allegro ale tu pojawia sie problem. Wogłoszeniu pisze ze jest to koło do opony 26x1.75. Zamierzam urzyc opony wraz z detka ze starego kola ale nie wiem chy bedzie pasowalo bo opona ma wymiar 26x2.125. Gdzies tutaj na forum sie doczytalem ze szersza opona na wezsza detke powinna wejsc ale czy rzeczywiscie tak jest? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

dobra dzieki, mam nadzieje ze masz racje :) a tak wogole to gdzie mozna sprawdzic jakie kompatybilnosc rozmiarow felg (obreczy) i opon?

sorry znalazlem biad w ostatnim zdaniu, mialo byc: Gdzies tutaj na forum sie doczytalem ze szersza opona na wezsza FELGE ( a nie detke) powinna wejsc ale czy rzeczywiscie tak jest? czy w dalszym ciagu szersza opona wejdzie na wezsza felge?

Napisano

Do typowych felg mozesz zalozyc zarowno gruba jak i cienka opone, bo roznica jest w samym "balonie" a "kolnierz" bedzie przylegal zawsze tak samo.

Detki tez zazwyczaj beda pasowac bo w koncu sa rozciagliwe, chociaz wiadomo, ze jesli sie da, to lepiej miec zgodna detke z opona (sa zakresy zapisane na detce).

• 4 tygodnie później...
Napisano

dzieki za odpowiedz, mam juz nowa felge, ktora jest wezsza od poprzedniej i rzeczywiscie nie bylo problemu z przelozeniem szerszej opony wryz z detka

Napisano

niestety nie moge powiedziec zbyt dokladnie poniewaz juz nie mam starej felgi ale roznica bylo widac wyraznie golym okiem wiec pewnie z kilka milimetrow

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...