MichalMMM Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Witam. Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem korby Alivio M410. Już od samego początku były trzaski z okolic suportu i jak się okazało problem leży między łączeniem suportu a gniazdem na oś suportu w korbie. Podczas wkładania "na sucho" korby jest jakieś 1-2mm luzu i korba się rusza, po dokręceniu jest sztywna ale przy jeździe zaczyna "strzelać". Korba jest w miare nowa więc szkoda mi ją wyrzucać stąd pytanie czy da się coś wepchnąć w te szczeline żeby wszystko się mocno trzymało?Włożyłem tam stalowe blaszki i do pierwszej jazdy w deszczu strzały ustały natomiast po deszczu blaszki zardzewiały, pokruszyły się i problem wrócił.Wiem, że jedynym słusznym rozwiązaniem jest zakup nowej korby (nigdy więcej kwadratu ) lecz obecnie jestem spłukany.
beskid Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Z tego wszystkiego wynika, że masz po prostu wyrobione gniazdo w korbie czy tak??
beskid Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Nie ma na to niestety w 100% sprawdzonego patentu bo jest zbyt dużo "zmiennych" takich jak styl jazdy, warunki, .... Na korbę działają potężne siły więc nie musi to wytrzymać. Jednym słowem klej do metalu typu Loctite. Wcześniej poupychaj ile się da powycinanych blaszek z puszki po piwie.
beskid Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Musisz owinąć oś kwadratu tymi blaszkami. Czy jedna warstwa czy dwie musisz sam oceniać. Potem nabijasz na to korbę porządnie młotkiem i lejesz Loctite. Dokręcasz mocno śrubę i czekasz ile tam trzeba aby to wszystko związało. Ten patent sprawdza się gdy gniazdo nie jest w stanie agonalnym.
Mod Team Puklus Napisano 6 Września 2014 Mod Team Napisano 6 Września 2014 Jedynym i na 100% pewnym sposobem by się pozbyć luzu to wymienić zużyte ramię, lub cała korbę. Przy takim uszkodzeniu nie za bardzo można zrobić cokolwiek innego.
MichalMMM Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 Dałem podkładki przejechałem niecałe 5km w ciszy i znowu zaczęło strzelać... Czy takie cos: http://allegro.pl/korby-alivio-single-speed-ostre-175mm-fc-m430-cz-i4569973909.html nada się pod tarcze z M410?
Mod Team Puklus Napisano 6 Września 2014 Mod Team Napisano 6 Września 2014 Tak będzie to kompatybilne. Nie wiem tylko czy suport będzie pasował, bo nie pamiętam.
MichalMMM Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 " - mechanizm korbowy współpracuje z osiami suportu długości 113 mm" © bikestacjaCzyli wszystko powinno dobrze działać. Jeszcze jedno pytanie. Czym odkręcić blaty ze zniszczonej korby? Potrzebuje jakiś specjalny klucz?
LUKASZ1980 Napisano 6 Września 2014 Napisano 6 Września 2014 Jak masz kaskę .Spróbuj imbusem i śrubokrętem,co prawda upierdliwe ale się da.
MichalMMM Napisano 6 Września 2014 Autor Napisano 6 Września 2014 2i regulaminu Możesz przybliżyć jak to zrobić żeby nic nie uszkodzić? Jakiego rozmiaru imbusa potrzebuje?
LUKASZ1980 Napisano 7 Września 2014 Napisano 7 Września 2014 Jakiego rozmiaru imbusa potrzebuje? Proszę Cię ,mam nadzieję że temat ogarniesz,to nie jest fizyka kwantowa.Klucz imbusowy jak masz komplet to dopasujesz,śrubokręt jakiś posiadasz.
Mod Team Puklus Napisano 7 Września 2014 Mod Team Napisano 7 Września 2014 Korby zakręca sie na 2 sposoby, imbusami i jest to 8mm, lub kluczami nasadowymi, 14 lub 13 lub jeszcze innymi, zależy jakie sa śruby, lub nakrętki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.